leterme2_Steve PfostNewsday RM via Getty Images_covid-19 Steve Pfost/Newsday RM via Getty Images

De lessen van COVID-19 voor democratieën

BRUSSEL – Ruim twee jaar lang heeft COVID-19 levens gekost, middelen van bestaan vernietigd, dagelijkse routines ontwricht en de politieke discussie over de hele wereld gedomineerd. Nu de acute fase van de pandemie ten einde loopt, moeten we evalueren wat COVID-19 heeft onthuld over het vermogen van democratische systemen om op dergelijke noodsituaties te reageren.

Er kunnen verschillende lessen worden getrokken uit een crisis die de dood van ruim zes miljoen mensen heeft veroorzaakt en tot de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog heeft geleid. Het afgelopen jaar heeft de Global Commission on Democracy and Emergencies van de Club van Madrid voormalige staatshoofden en regeringsleiders, vooraanstaande deskundigen en leiders uit het maatschappelijk middenveld uit de hele wereld bijeengebracht om te bespreken wat COVID-19 ons heeft geleerd en hoe onze landen zich kunnen voorbereiden op toekomstige crises.

Net zoals niemand ooit twee keer in dezelfde rivier stapt, omdat het niet dezelfde rivier is en hij of zij niet dezelfde persoon is, ervaart geen enkel land ooit twee keer dezelfde ramp. Maar leren van de ene noodsituatie is essentieel om je voor te bereiden op de volgende. Hoewel pandemieën zeldzaam zijn, komen epidemieën, natuurrampen, financiële crises en industriële ongevallen regelmatig voor. Regeringen, wetgevende organen, gerechtelijke instellingen, het maatschappelijk middenveld en internationale organisaties moeten worden toegerust om de veerkracht in geval van crisis te bevorderen.

https://prosyn.org/0CmstMunl