puliti2_In Pictures Ltd.Corbis via Getty Images_nigeria internet access In Pictures Ltd./Corbis via Getty Images

De wereld heeft een digitale reddingslijn nodig

WASHINGTON, DC – In tijden van crisis vormen digitale technologieën een reddingslijn die mensen, gemeenschappen en bedrijven in staat stelt te blijven functioneren. Van de COVID-19-pandemie tot gewelddadige conflicten en natuurrampen: dankzij goede verbindingen kunnen we blijven werken, leren en communiceren.

De manier waarop beleidsmakers op deze noodsituaties hebben gereageerd, heeft een grote rol gespeeld. Zoals blijkt uit een nieuw document van het Ontwikkelingscomité van de Wereldbankgroep, heeft een soepelere regelgeving de digitalisering versneld en innovatie ontketend. In de huidige mondiale context van verschillende elkaar overlappende crises moet dit de norm worden. Een veilige en veerkrachtige internetinfrastructuur is een fundamentele noodzaak.

Tijdens de pandemie, toen steeds meer van ons leven online ging, is het internetgebruik wereldwijd sterk gestegen. In 2020 gingen achthonderd miljoen mensen voor het eerst online, en 58 landen met lage en middeninkomens maakten gebruik van digitale betalingen om COVID-19-hulp te verlenen. Om die toename in goede banen te leiden, hebben regeringen en toezichthoudende instanties in ruim tachtig landen snel maatregelen genomen om de regels te wijzigen, onder meer voor de toewijzing van radiospectrum – de elektromagnetische golven die voor draadloze communicatie worden gebruikt. In Ghana wezen de toezichthouders tijdelijk radiospectrum toe aan netwerken waar veel vraag naar was, en kregen alle aanbieders van mobiele diensten toestemming om hun dekking uit te breiden. Dit heeft geleid tot een betere kwaliteit van de dienstverlening voor ruim dertig miljoen mobiele abonnees, waardoor zij naar hun werk kunnen ʻgaan,ʼ online kunnen leren en toegang hebben tot essentiële diensten.

https://prosyn.org/RJ62UNOnl