People hold pictures of jailed journalists in Turkey OZAN KOSE/AFP/Getty Images

Wanneer het gevecht tegen nepnieuws censuur gaat voeden

WASHINGTON, DC – Veel media-analisten hebben al terecht op de gevaren van nepnieuws gewezen, maar vergeten vaak wat dit fenomeen voor journalisten zelf betekent. Niet alleen is de term een verzamelnaam geworden om een hele industrie in diskrediet te brengen; autocraten beroepen zich erop als excuus om reporters in de gevangenis te gooien en censuur te rechtvaardigen, vaak op grond van verzonnen beschuldigingen van ondersteuning van terrorisme.

Het aantal eerlijke journalisten dat afgelopen jaar over de hele wereld gevangen is gezet voor het publiceren van nep of gefingeerd nieuws bereikte een recordniveau van minstens 21. Nu ondemocratische leiders de tegenstroom van ‘fake news’ steeds vaker gebruiken om onafhankelijke media te sluiten zal dit getal waarschijnlijk alleen nog maar hoger worden.

De Verenigde Staten, ooit wereldleider in de verdediging van vrijheid van meningsuiting, heeft zich uit zijn rol teruggetrokken. De Twitter-tirades van president Donald Trump over ‘fake news’ hebben autocratische regimes een sjabloon gegeven om hun eigen aanvallen op de media goed te praten. In december publiceerde de Chinese staatskrant het Volksdagblad tweets en een Facebook post die het ‘fake news’-mantra van Donald Trump verwelkomden, waarbij het noteerde dat dit op een ‘algemenere waarheid qua westerse media stoelt.’ Dit borduurde voort op de lof van de Egyptische regering voor de regering Trump uit februari 2017, toen de minister van Buitenlandse Zaken van het land Westerse journalisten bekritiseerde om hun verslaggeving over het mondiale terrorisme.

https://prosyn.org/P7E037Dnl