frizo1

Stimuleer een Braziliaanse bio-economie

SÃO PAULO ‒ Nu de klimaatcrisis zich steeds verder verdiept kan de wereld niet langer uitsluitend vertrouwen op oude economische ontwikkelingsmodellen. In deze context krijgt het concept van een bio-economie ‒ activiteiten die relatief weinig CO2 produceren in processen met een hoge toegevoegde waarde ‒ steeds meer aandacht. Maar regeringen en maatschappelijke organisaties komen op hun pad naar een daadwerkelijke bio-economie verschillende institutionele en economische obstakels tegen.

Gezien historische en hedendaagse tendensen in het wereldwijde energiegebruik hebben sommige landen in Europa en Noord-Amerika zich serieus ten doel gesteld om hernieuwbare energiebronnen te ontwikkelen. Sommige landen op het zuidelijk halfrond daarentegen, waar de landbouw de voornaamste bron van uitstoot van broeikasgassen en het verlies van biodiversiteit vormt, staan voor de uitdaging om een op nieuwe landbouwmodellen gebaseerde bio-economie te creëren. 

In dit opzicht heeft Brazilië om de effecten van klimaatverandering te verzachten een centrale rol te spelen, in het bijzonder door bescherming van de rijke biodiversiteit in de zes enorme ecosystemen die zich over zijn grondgebied uitstrekken. Deze omvatten het grootste gedeelte van het Amazone-regenwoud, dat een cruciale rol speelt in het stabiliseren van de wereldwijde neerslagcycli en zuurstofproductie, naast andere baten. Nu het tempo van ontbossing in het Amazonegebied in 2019 een alarmerend niveau bereikt heeft, net zoals tijdens de huidige COVID-19-pandemie, wordt het enorme systemische gevaar voor het mondiale klimaatevenwicht hiervan pas echt helder.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/NFDBiD3nl