agonzalez3_David TalukdarNurPhoto via Getty Images_women sellers David Talukdar/NurPhoto via Getty Images

We moeten vrouwen helpen de “exportcode” te kraken

NEW YORK – Toen ik de in Accra gevestigde mode-ontwerpster Chiedza Makonnen in 2014 voor het eerst ontmoette, was haar omzet buiten Ghana uiterst miniem. Maar vandaag de dag is Afrodesiac Worldwide, het merk van Makonnen, vertegenwoordigd op het rode tapijt van Hollywood en de podia van het Essence Festivalin New Orleans. Omdat Makonnen de “export code” heeft weten te kraken, heeft haar bedrijf de productie kunnen opschalen, het personeelsbestand kunnen verdrievoudigen en het mediaprofiel enorm kunnen uitbreiden.

Het kraken van de exportcode betekent het overwinnen van de notie dat bedrijven die eigendom zijn van en beheerd worden door vrouwen niet mondiaal kunnen opereren, omdat het voldoen aan de normen die vereist zijn voor grensoverschrijdende handel te uitdagend en te duur is. Alom wordt aangenomen (maar niet ronduit gezegd) dat bedrijven die eigendom zijn van vrouwen riskanter zijn, en daarom minder aantrekkelijk voor beleggers. Maar net zoals vrouwen vijftig jaar geleden hun beha's verbrandden om een symbool van onderdrukking te vernietigen, moeten vrouwen vandaag de dag de hindernissen opruimen die hen ervan weerhouden om vrijelijk handel te drijven in de mondiale economie.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat vrouwen in vele landen op deze Internationale Vrouwendag veel beter af zijn en over meer kansen beschikken dan hun moeders en grootmoeders, dankzij aanzienlijke verbeteringen in de toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Maar er blijven grote achterstanden bestaan, en gezien het trage en ongelijke tempo van de vooruitgang is er geen ruimte voor zelfgenoegzaamheid.

https://prosyn.org/y6ZOsOKnl