skidelsky173_Peter Kneffelpicture alliance via Getty Images_olympics Peter Kneffelpicture alliance via Getty Images

Kunnen de Olympische Spelen oorlog voorkomen?

LONDEN – Voor de start van de huidige Olympische Winterspelen in Peking riep de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, op tot een ʻOlympische Wapenstilstandʼ om ʻeen cultuur van vrede op te bouwenʼ door middel van sport. De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, herhaalde deze oproep in zijn toespraak tijdens de openingsceremonie. ʻDit is de missie van de Olympische Spelen: ons samenbrengen in een vreedzame competitie,ʼ verklaarde Bach. ʻAltijd bruggen bouwen, nooit muren optrekken.ʼ

Maar de kloof tussen de Olympische droom en de realiteit is altijd groot geweest. Politieke leiders hebben de Spelen soms genegeerd, zoals het Kremlin deed toen Russische troepen Georgië binnenvielen op de eerste dag van de Olympische Zomerspelen van 2008 in Beijing. In andere gevallen hebben regeringen het evenement als wapen ingezet. Adolf Hitler gebruikte de Spelen van 1936 in Berlijn als showcase voor zijn naziregime, terwijl de Verenigde Staten de Olympische Zomerspelen van 1980 in Moskou boycotten als vergelding voor de inval van de Sovjet-Unie in Afghanistan. De Sovjet-Unie en haar bondgenoten boycotten vervolgens de Zomerspelen van 1984 in Los Angeles.

Alle landen beschouwen de Olympische Spelen als een symbool van nationale kracht, niet van vrede. In 2015 verklaarde de Chinese president Xi Jinping bijvoorbeeld dat ʻals de sport sterk is, de natie sterk is.ʼ Die uitspraak lijkt de reden te zijn geweest voor Ruslands door de staat gesponsorde dopingprogrammaʼs. Landen gebruiken medailles vaak als maatstaf voor het succes van hun politieke en economische systemen.

https://prosyn.org/JgpS2rcnl