nsofor7_ PIUS UTOMI EKPEIAFP via Getty Images_vaccines nigeria PIUS UTOMI EKPEI/AFP via Getty Images

Het dekoloniseren van het leiderschap in de mondiale gezondheidszorg

ABUJA – Gavi, de Vaccin Alliantie, heeft een Afrikaan gekozen als haar nieuwe chief executive officer. De benoeming van Muhammad Ali Pate, een hoogleraar aan de Harvard Universiteit en voormalig Nigeriaans minister van Volksgezondheid en Global Director for Health, Nutrition, and Population bij de Wereldbank, is een welkome ontwikkeling voor het hele Mondiale Zuiden, dat jammerlijk ondervertegenwoordigd is in het mondiale gezondheidsleiderschap. Maar alleen de keuze van Pate zal dit gebrek aan evenwicht niet kunnen corrigeren.

De benoeming van Pate is alom geprezen. Bill Gates van de Bill & Melinda Gates Foundation tweette: ‘Ik twijfel er niet aan dat hij de lessen zal inbrengen uit zijn indrukwekkende carrière in Nigeria en bij de Wereldbank om ervoor te zorgen dat kinderen toegang hebben tot levensreddende vaccins.’ De voorzitter van het bestuur van Gavi, José Manuel Barroso, voormalig voorzitter van de Europese Commissie, sloot zich hierbij aan en merkte op dat hij ernaar uitziet om ‘nauw samen te werken’ met Pate om de gelijkheid op het gebied van vaccins te bevorderen.

Barroso benadrukt terecht de kwestie van gelijkheid. Zoals de COVID-19-pandemie heeft aangetoond, blijven er enorme verschillen bestaan in de wereldwijde gezondheidszorg, waarbij sommige hoge-inkomenslanden levensreddende middelen, met name persoonlijke beschermingsmiddelen en vaccins, hebben opgepot. Wat de media bestempelden als ‘vaccin- nationalisme’ was in wezen dodelijk egoïsme, waarvoor het Mondiale Zuiden de prijs betaalde.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/HR00iyEnl