sala2_Wolfgang KaehlerLightRocket via Getty Images_seychellestortoiseturtlebeachisland Wolfgang Kaehler/LightRocket via Getty Images

De natuur is ons best anti-virale geneesmiddel

WASHINGTON, DC – De Seychellen, een reeks van 115 groene, rotsachtige eilandjes in de Indische Oceaan, hebben onlangs aangekondigd – middenin de coronavirus-pandemie – dat ze 30% van hun glinsterende turquoise wateren willen gaan beschermen tegen commercieel gebruik.

Het behoeden van zoʼn 410.000 vierkante kilometer zee zal het dierenleven op de kust en in het water ten goede komen, inclusief 100.000 reuzenschildpadden en een paar van ʼs werelds laatste ongerepte koraalriffen. Maar het uitroepen van de nieuwe Marine Protected Areas – mogelijk gemaakt door een innovatieve schuldruilovereenkomst – zal ook de gezondheid, het welzijn en de voorspoed bevorderen van de inwoners van de eilanden, bestaande uit nog geen 100.000 individuen die jaarlijks ruim 350.000 toeristen ontvangen.

Het land, dat momenteel onderkomen biedt aan slechts een paar toeristen die zijn gestrand door toedoen van de pandemie, is momenteel in lockdown om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Het besluit van president Danny Faure om de beschermingsplannen door te zetten, zelfs nu zijn land te maken heeft met een noodtoestand op het gebied van de volksgezondheid, dient als een krachtige herinnering aan het belang van de natuur voor het fysieke en economische welzijn van mensen – en niet alleen op de Seychellen.

De menselijke, economische en sociale gevolgen van de snelle en verwoestende mondiale verspreiding van het coronavirus zullen nog jarenlang voelbaar blijven. En nu de pandemie zich nog steeds uitbreidt, is de meest dringende prioriteit het ondersteunen van degenen die rechtstreeks door het virus en de daarmee samenhangende problemen worden getroffen.

Maar deze pandemie heeft ons ook laten zien hoe nauw ons lot is verbonden met de gezondheid van de natuurlijke wereld. En op dit moment is onze band met de natuur verbroken. We hebben bossen gekapt, graslanden overbelast, havens en wegen aangelegd, en onze steden in rap tempo uitgebouwd, waardoor talloze natuurlijke habitats zijn verwoest. Tegelijkertijd verhandelen we over de hele wereld wilde dieren en transporteren we algemeen voorkomende en zeldzame diersoorten over de hele wereld alsof het zielloze gebruiksvoorwerpen zijn.

Dit alles brengt ons in nauwer en frequenter contact met virussen die van dieren op mensen kunnen overspringen, zoals het COVID-19-coronavirus en tientallen andere dodelijke en verlammende ziekten, van HIV tot Ebola. Op dezelfde manier leidt onze verstoring van mariene ecosystemen tot de bloei van ziekteverwekkers die mogelijk fatale ziekten als cholera kunnen veroorzaken.

BLACK FRIDAY SALE: Subscribe for as little as $34.99
BF2024-Onsite-1333x1000

BLACK FRIDAY SALE: Subscribe for as little as $34.99

Subscribe now to gain access to insights and analyses from the world’s leading thinkers – starting at just $34.99 for your first year.

Subscribe Now

Het goede nieuws is dat politieke leiders met een vooruitziende blik en de Verenigde Naties al op de natuur gerichte actieplannen aan het smeden zijn die de volgende pandemie in de kiem kunnen helpen smoren. Tot deze strategieën behoren het behoud van ecosystemen en wildernissen die nog niet zijn besmet door menselijke activiteit, het de kop indrukken van de handel in wilde dieren (onder meer door mensen te wijzen op de risicoʼs van het eten van wilde dieren), en het herstellen en beschermen van belangrijke stukken land en oceaan.

De wereld beschermt al 15% van al het land en 7% van de oceaan. Maar terwille van onze gezondheid en voorspoed zullen we meer moeten doen. Er is sprake van toenemende overeenstemming tussen landen dat we de helft van de planeet aan de natuur moeten teruggeven en de andere helft verantwoordelijk moeten beheren, en dat we moeten beginnen met het beschermen van minstens 30% van de wereld in 2030.

Zowel de natuur als de mens zou daar baat bij hebben. Uit onderzoek blijkt dat dieren, planten, insecten en microben die in overvloed in complexe, volwassen ecosystemen leven het overspringen van ziekten van dieren op mensen kunnen beperken.

Maar natuurlijke plekken doen veel meer dan het bieden van een vangnet tegen ziekten. Ze beschermen ons ook tegen de verwoestende kracht van extreem weer, behoeden ons voor onze eigen verontreiniging, en voorzien ons van voedsel, medicijnen en vrijetijdsmogelijkheden.

De inwoners van de Seychellen zijn afhankelijk van het land en de zee voor hun inkomsten en hun voedsel. In de visserij is 17% van de beroepsbevolking van het land werkzaam; deze bedrijfstak voorziet de bevolking van een goedkope, duurzame bron van eiwit. Het toerisme, dat zich concentreert langs de kustlijn van de Seychellen en drijft op de natuurlijke schoonheid van het land, biedt nog eens 25% van de inwoners werk.

Het beschermen van 30% van de wateren van het land zal binnen de volledig beschermde gebieden een einde maken aan schadelijke activiteiten, terwijl de duurzame visserij eromheen een impuls zal krijgen. En het ongerept houden van de natuurlijke plekken van het land – naast de zee ook de mangrovebossen, zeegrasbedden en zoutmoerassen – kan helpen verzekeren dat de Seychellen het natuurlijke paradijs blijven dat verantwoordelijke toeristen trekt.

Als het ergste van de pandemie achter de rug is en de wereld het harde werk ter hand neemt van het weer gezond maken van mensen, samenlevingen en economieën, mogen we de noodzaak niet over het hoofd zien van de zorg voor de natuur en het voor ons laten zorgen door de natuur. Een gezonde omgeving is ons beste anti-virale geneesmiddel, en het beschermen van een groter deel ervan zal ons helpen ons te herstellen van deze pandemie en de volgende helpen tegenhouden voordat zij losbarst.

Veel landen laten al zien hoe we sterkere banden kunnen aanbrengen tussen de natuur, onze economie en onze gezondheid. En het recente initiatief van de Seychellen om de zee te beschermen biedt hoop dat als ieder land, hoe klein ook, zijn deel voor zijn rekening zal nemen, de planeet veiliger en welvarender kan worden voor ons allemaal – precies zoals de natuur belooft.

Vertaling: Menno Grootveld

https://prosyn.org/DYCqFUmnl