nye203_Gary HershornGetty Images_usflag Gary Hershorn/Getty Images

Amerikaans exceptionalisme in het tijdperk van Trump

CAMBRIDGE – In mijn recente onderzoek naar veertien Amerikaanse presidenten sinds 1945, Do Morals Matter, ben ik tot de slotsom gekomen dat Amerikanen een ethisch buitenlands beleid willen, maar verdeeld zijn over wat dat inhoudt. Amerikanen zien hun land dikwijls als exceptioneel, omdat we onze identiteit niet definiëren aan de hand van etniciteit, maar eerder aan de hand van ideeën over een liberale visie op samenleving en levensstijl, gebaseerd op politieke, economische en culturele vrijheid. De regering van president Donald Trump heeft afscheid genomen van deze traditie.

Het Amerikaanse exceptionalisme heeft uiteraard van het begin af aan te maken gehad met tegenstrijdigheden. Ondanks de liberale retoriek van de stichters van de VS was de erfzonde van de slavernij in de Amerikaanse grondwet geschreven, bij wijze van compromis waardoor de noordelijke en zuidelijke staten zich konden verenigen.

En de Amerikanen hebben altijd van mening verschild over de vraag hoe ze hun liberale waarden tot uitdrukking moesten brengen in het buitenlands beleid. Het Amerikaanse exceptionalisme was soms een excuus voor het negeren van de internationale wet, het binnenvallen van andere landen en het opleggen van regeringsvormen aan andere volkeren.

https://prosyn.org/e6FrTeenl