rogoff227_ ASIF HASSANAFP via Getty Images_us dollar strength ASIF HASSAN/AFP via Getty Images

Zal de stijging van de dollarkoers eindigen in een whiplash?

CAMBRIDGE – De Amerikaanse dollar is deze zomer aan een opmars bezig geweest. De Japanse yenen de euro zijn ten opzichte van de greenback gedaald naar hun laagste niveau in twintig jaar; de euro, lang méér waard dan de dollar, zweeft nu dicht bij pariteit. De brede handelsgewogen dollarindex van de Federal Reserve (het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken, kortweg Fed) heeft bijna opnieuw de piek bereikt die hij in maart 2020 bereikte tijdens de paniek die ontstond door het uitbreken van de COVID-19-pandemie. Gecorrigeerd voor de inflatie in de Verenigde Staten en bij zijn handelspartners, ligt hij zelfs al hoger.

Dit gebeurt ondanks het feit dat de VS het hoogste jaarlijkse inflatiecijfer in vier decennia noteren en de slechtste handelsbalans sinds de wereldwijde financiële crisis hebben. Wat is er aan de hand en staat de dollarkoers op het punt te kelderen?

Hoewel we moeten erkennen dat wisselkoersen uiterst moeilijk te verklaren, laat staan te voorspellen zijn, lijken vier belangrijke factoren de bewegingen van ʼs werelds belangrijkste valutaʼs te beïnvloeden. De belangrijkste is dat de Fed is begonnen met het verhogen van de rentetarieven, en nu de Amerikaanse economie nog niet in de buurt van een echte recessie  lijkt te zijn, is er nog steeds ruimte voor de Fed om het beleid verder aan te scherpen.

https://prosyn.org/oabfrnInl