nishtar5_ABDUL MAJEEDAFP via Getty Images_pakistancoronaviruseconomycash Abdul Majeed/AFP via Getty Images

Hoe uitkeringen in contanten lockdown-tragedies kunnen voorkomen

ISLAMABAD – In 2017 was ik kandidaat om de volgende directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie te worden. Op de zeventigste World Health Assembly stond ik voor de ministers van Volksgezondheid van de wereld en waarschuwde ik dat drie dingen de planeet zouden kunnen verwoesten: een object uit de ruimte, een derde wereldoorlog of een pandemie.

De COVID-19-pandemie heeft de wereld dan misschien wel niet verwoest, het virus onderwerpt publieke en private instellingen beslist aan een zware test. Naast de ernstige gevolgen voor de volksgezondheid heeft de pandemie wereldwijd de bestaansmiddelen gedecimeerd, de middenklasse onder druk gezet en huishoudens met lage inkomens tot abjecte armoede veroordeeld.

In Pakistan – het vijfde land ter wereld in termen van de bevolkingsomvang – zijn 24 miljoen kostwinners afhankelijk van daglonen of als zelfstandige werkzaam in de informele economie. Voor hen kwam het leven tot stilstand door de implementatie van de lockdown in maart, die een wijdverbreid inkomensverlies met zich meebracht dat aanleiding gaf tot civiele onrust en relletjes.

https://prosyn.org/HNZb3JWnl