biyani1_SAJJAD HUSSAINAFP via Getty Images_indiainternetmedia Sajjad Hussain/AFP via Getty Images

India's internet-hypocrisie

NEW DELHI – Tijdens de G7-top van vorige maand heeft India samen met elf andere ondertekenaars, van Canada en Zuid-Korea tot de Europese Unie, een gezamenlijke verklaring uitgevaardigd, waarin zij hun ʻgemeenschappelijke geloof in open samenlevingen, democratische waarden en multilateralismeʼ bevestigen. In de verklaring wordt de gehechtheid van de ondertekenaars aan internationale regels en normen met betrekking tot onder meer de ʻvrijheid van meningsuiting, zowel online als offlineʼ aangeprezen en worden ʻpolitiek gemotiveerde internetafsluitingenʼ als een bedreiging voor vrijheid en democratie aangemerkt. Volgens deze definitie kan India niet langer worden beschouwd als een model van democratische waarden.

Het potentieel van het internet als kracht ten goede is welbekend, niet in het minst bij de burgers van India. Tijdens de verwoestende tweede golf van de COVID-19-pandemie, toen overheidsdiensten het lieten afweten, gebruikten Indiërs sociale-mediaplatforms zoals Twitter en WhatsApp om middelen bij elkaar te krijgen.

Indiërs gebruikten dergelijke platforms ook om steun te mobiliseren voor protesten tegen controversiële landbouwhervormingen en de discriminerende Citizenship Amendment Act. Maar de regerende Bharatiya Janata Partij vond dit onaanvaardbaar en de regering van premier Narendra Modi schortte herhaaldelijk de online toegang op onder het mom van ʻhandhaving van de openbare veiligheid.ʼ

https://prosyn.org/xvN7tOXnl