tmasiyiwa1_WILFRED KAJESEAFP via Getty Images_remittances WILFRED KAJESE/AFP via Getty Images

Hoe Afrika het meeste kan halen uit diasporafinanciering

LONDEN – De Afrikaanse diaspora is de grootste geldschieter voor verandering op het continent. Omdat geldovermakingen informeel zijn, vaak niet gerapporteerd worden en een beperkt doel hebben, worden ze vaak over het hoofd gezien. Maar hun omvang is groot, ondersteund door de krachtige inzet van Afrikanen in de diaspora om het lot van hun familieleden en de gemeenschappen waar ze van houden te verbeteren. Formele gevers zoals ik zouden hier niet alleen van moeten leren, maar ook naar mogelijkheden moeten zoeken om samen te werken met de diaspora om de impact van haar leden te versterken.

In 2022 zonden de honderdzestig miljoen Afrikanen die buiten het continent wonen ruim 95 miljard dollar aan geld naar huis. Daarvan ging ongeveer 53 miljard dollar naar landen in Afrika ten zuiden van de Sahara, met Nigeria, Ghana, Kenia en Zimbabwe als belangrijkste bestemmingen. Ter vergelijking: dertig miljard dollar aan directe buitenlandse investeringen en slechts 29 miljard dollar aan officiële ontwikkelingshulp voor Afrika bezuiden de Sahara.

Met name de directe buitenlandse investeringen en de ontwikkelingshulp daalden vorig jaar, omdat donoren door mondiale problemen, zoals de stijgende inflatie en de oorlog in Oekraïne, hun donaties terugschroefden of heroriënteerden. Maar de overmakingen stegen om veel van dezelfde redenen: Afrikanen in de diaspora wisten dat hun families en gemeenschappen te kampen hadden met voedselonzekerheid en natuurrampen zoals overstromingen en ernstige droogte.

https://prosyn.org/jWDA9gnnl