Alibaba alipay Zhang Peng/Getty Images

Waarom moeten we financieel inclusieve economieën inrichten?

SEATTLE – Het thema van de G20-top, die het afgelopen weekend gehouden werd in het Duitse Hamburg, was “vormgeven aan een onderling verbonden wereld.” Toen de leiders aan het werk togen, trokken veel van de onderwerpen die doorgaans al in de schijnwerpers staan – klimaatverandering, terrorismebestrijding, handel – de meeste aandacht. Er is echter ook een minder bekend onderwerp dat níet minder belangrijk is voor het zeker stellen van de voorspoed in de wereld: digital financial inclusion, het op digitale financiële netwerken aansluiten van zoveel mogelijk mensen.

Vandaag de dag hebben zo'n twee miljard volwassenen nog steeds geen toegang tot zelfs maar de meest basale financiële diensten. Digital financial inclusion gaat over het uitbreiden van de toegang tot de formele economie door elektronische financiële instrumenten – zoals bankrekeningen, waar mensen toegang tot hebben via hun mobiele telefoon – op grote schaal betaalbaar te maken en beschikbaar te stellen.

Als de armen gebruik gaan maken van deze diensten, gebeuren er twee dingen. In de eerste plaats beheren ze op doelmatiger wijze hun geld – met nieuwe manieren om te sparen, betalingen te doen, krediet te verkrijgen of verzekeringen af te sluiten. In de tweede plaats besteden ze minder tijd aan het verrichten van eenvoudige financiële transacties, en méér aan productieve werkzaamheden of het runnen van hun eigen bedrijfjes. Bovendien versterken extra inkomsten en besparingen de weerbaarheid van arme mensen tegen financiële schokken, die bijvoorbeeld voortvloeien uit onverwachte medische kosten of een mislukte oogst.

https://prosyn.org/WikQ7fZnl