wagner23_ Yan YichengVCG via Getty Images_ev china Yan Yicheng/VCG via Getty Images

Hoe China de wereld kan redden - en zichzelf

NEW YORK – China’s model van economische groei is een doorslaand succes geweest. Met zijn focus op exportbevordering, kapitaalinvesteringen en een technologische inhaalslag heeft het land de afgelopen veertig jaar zo’n achthonderd miljoen mensen uit de armoede gehaald. Meer recentelijk heeft het land wonderen verricht voor de ontwikkeling van schone energie in eigen land, en heeft het de kosten van duurzame energie en batterijen wereldwijd omlaag gebracht. Alleen al in 2023 zal China ruim 150 gigawatt aan zonne-energiecapaciteit hebben geïnstalleerd – bijna de helft van het wereldtotaal dit jaar.

Maar de vooruitzichten voor China zijn niet zo rooskleurig als deze cijfers doen vermoeden. De groeimotor van het land begint te haperen: volgens de jongste prognose van het Internationaal Monetair Fonds zal het bbp dit jaar met slechts vijf procent groeien, ver verwijderd van de dubbelcijferige stijgingen uit het recente verleden. Erger nog, de groei zal waarschijnlijk blijven afvlakken naar het niveau van de geavanceerde economieën, waardoor velen zich afvragen of China ooit de Verenigde Staten zal inhalen in termen van het bbp – zelfs met een bevolking die vier keer zo groot is.

De Chinese kooldioxide-uitstoot blijft ook toenemen en is nu goed voor bijna een derde van het wereldtotaal. Zelfs met de enorme stimulans voor hernieuwbare energiebronnen is het elektriciteitsverbruik in China zó snel gestegen dat een ‘alles-van-het-bovenstaande’-strategie nodig is die grote hoeveelheden steenkoolcentrales omvat (ondanks de steeds ongunstigere economische rekensom).

https://prosyn.org/SPJdvSInl