calvino1_PixelPopGetty Images_womanbusiness PixelPop/Getty Images

Likestillingens økonomiske kraft

LUXEMBOURG – Det er vanskelig å finne et ord som er mer relevant for verdens største utfordringer og politiske prioriteringer enn «inkludering», som er tema for årets internasjonale kvinnedag. Inkluderende, grønn økonomisk vekst, som kommer alle i samfunnet til gode, er avgjørende for bærekraftig velstand, sosial samhørighet, konkurranseevne og geopolitisk stabilitet. Å støtte opp om et «rettferdig skifte» som inkluderer alle medlemmer av samfunnet, er avgjørende for å sikre at klimatiltak og det digitale skiftet fører til en mer bærekraftig og sikker verden.

Likestilling og like rettigheter dreier seg ikke bare om rettferdighet, men er også av svært stor økonomisk betydning. Forskning i regi av Det internasjonale pengefondet antyder at dersom vi reduserer kjønnsforskjellene i arbeidsmarkedet, kan det øke BNP i fremvoksende økonomier og utviklingsland med nesten 8 %. Gevinstene ved å fjerne kjønnsforskjellene helt, vil være enda høyere: I land som gjør det, kan BNP økes med 23 % i snitt.

Enkelt sagt: Mangfold og en likestilt rolle for kvinner i økonomien, i beslutningsprosesser og i politiske debatter gir bedre resultater. Dersom vi mobiliserer alle som kan bidra, vil det maksimere produktivitet og konkurranseevne, som vil være avgjørende for å håndtere klimaendringene og fremme global velstand. Dette er spesielt viktig i en tid da de samlede virkningene av klimakrisen, koronapandemien og Russlands invasjon av Ukraina truer med å reversere mye av det vi har oppnådd – resultater som vi trodde vi hadde sikret for fremtiden.

https://prosyn.org/Ldnihzcnb