gaspard1_SEYLLOUAFP AFP via Getty Images_senegalpresidentsword Seyllou/AFP via Getty Images

Waarom de teruggave van Afrikaanse cultuurvoorwerpen ertoe doet

NEW YORK – De Franse premier Édouard Philippe heeft onlangs een antieke sabel aan de Senegalese president Macky Sall overhandigd in het presidentiële paleis van Dakar, maar het was geen gift. De sabel kwam thuis, ruim een eeuw nadat hij was gestolen.

De repatriëring van een voorwerp met een diepe historische, spirituele en culturele betekenis kan louter een gebaar lijken van koloniale “Wiedergutmachung.” Maar deze ceremonie was anders en ging over véél meer dan louter een fysiek object. In feite was het een beslissend moment in de erkenning door het Westen van de culturele schade die door het kolonialisme is toegebracht.

De sabel in kwestie behoorde toe aan El Hajj Omar Tall, oprichter van het Toucouleur-rijk, dat zich ooit uitstrekte van het hedendaagse Senegal tot in Mali en Guinee. Tall was een gerespecteerd religeus leider en anti-koloniale verzetsstrijder. Zijn wapen is naast tienduizenden andere geroofde Afrikaanse erfstukken sinds de jaren negentig van de negentiende eeuw in Franse handen. Tentoongesteld in Franse musea was de sabel geen symbool meer van de militaire bekwaamheid van een ooit machtige dynastie, en vertelde hij in plaats daarvan het verhaal van de decimering van een Afrikaans rijk, waardoor het racisme en de vooroordelen die ten grondslag lagen aan de koloniale periode werden gelegitimeerd.

https://prosyn.org/QMBsQp7nl