ksy1_AFP via Getty Images_alaa salah /AFP via Getty Images

Kan de gendergelijkheid gered worden?

DAKAR – De Soedanese betoogster Alaa Salah werd een symbool van de revolutie in haar land nadat ze, gekleed in het wit, bovenop een auto ging staan en haar medemonstranten toezong. De Oegandese activiste Vanessa Nakate, die in haar eentje protesteerde voor de poorten van het parlement van haar land, eiste actie van de wereldleiders bij de Verenigde Naties. De Senegalese activiste Oumou heeft digitale hulpmiddelen ingezet om taboedoorbrekende gesprekken op gang te brengen over intieme gezondheid, seksualiteit, anticonceptie en menstruatieproblemen.

Deze jonge vrouwen vechten voor een beter leven voor zichzelf, hun gemeenschap en de wereld – en ze zijn niet alleen. Duizenden meisjes en jonge vrouwen in Afrika en over de hele wereld strijden om de machtsdynamiek te veranderen die ongelijkheid in stand houdt en gemarginaliseerde groepen ervan weerhoudt hun fundamentele rechten uit te oefenen. Ze houden toespraken, richten non-profitorganisaties en gemeenschapsprogrammaʼs op, en nemen deel aan marsen om transformatieve verandering op gang te brengen. Dit is goed nieuws voor iedereen: talloze studies hebben aangetoond dat wanneer meisjes en vrouwen mondiger worden, hele gemeenschappen daarvan profiteren.

Maar de moeizaam bevochten winst op het gebied van gendergelijkheid is nu in gevaar. De COVID-19-pandemie heeft jaren van vooruitgang op het gebied van armoedebestrijding tenietgedaan en de ongelijkheid sterk doen toenemen, met onevenredig grote gevolgen voor meisjes en vrouwen.

https://prosyn.org/YV9Dj42nl