slake1_PATRICK HERTZOGAFP via Getty Images_sustainable farming PATRICK HERTZOG/AFP via Getty Images

Europaʼs vleesverslaving en de wereldwijde voedselcrisis

DENVER/BRUSSEL – De Europese landen maken de ergste crisis op het gebied van de kosten van levensonderhoud sinds decennia door, als gevolg van de stijgende energie- en voedselprijzen. COVID-19, de oorlog in Oekraïne en de klimaatverandering hebben de stijging van de grondstoffenprijzen nog verergerd, met voedseltekorten en een snel toenemende voedselonzekerheid in de ontwikkelingslanden tot gevolg. Maar er is ook goed nieuws: met een eenvoudige (maar cruciale) verandering in de voedselproductie kan de Europese Unie de inflatie van de voedselprijzen verlichten en de mondiale voedselvoorziening schragen.

Uit een analyse van adviesbureau SYSTEMIQ blijkt dat de EU, door de vleesproductie met slechts dertien procent te verlagen – waarvoor Europese consumenten één dag per week zouden moeten afzien van vlees –, voldoende graan en land kan herbestemmen om de 23 miljoen ton tarwe die Oekraïne in 2020 produceerde, te compenseren.

Dit hoeft niet te verbazen. Vlees is immers een notoir inefficiënte voedingsbron. Voor elke honderd voedercalorieën die vee verbruikt, produceren we slechts één rundvleescalorie. Op dit moment gebruiken we enorme hoeveelheden land en meststoffen om voedsel te verbouwen dat alleen door vee kan worden gegeten.

https://prosyn.org/hGevNILnl