borrell17_Metin AktasAnadolu Agency via Getty Images_ukrainerussiawar Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

De strategie tegen Rusland werkt en moet worden voortgezet

BRUSSEL – De oorlog van Rusland tegen Oekraïne is een nieuwe fase ingegaan. Het Oekraïense leger boekt spectaculaire vooruitgang; vele steden en dorpen worden bevrijd en de Russische troepen worden gedwongen zich terug te trekken. Hoewel nog te bezien valt hoe ver het Oekraïense tegenoffensief zal gaan, is het nu reeds duidelijk dat het strategische evenwicht op het terrein aan het verschuiven is.

Ondertussen stelt de Europese Unie alles in het werk om de energiecrisis het hoofd te bieden. Onze gasopslaginstallaties zijn – ruim vóór de streefdatum van 1 november – voor meer dan 80 % gevuld, en wij zijn duidelijke streefdoelen overeengekomen om het gasverbruik in de winter te verminderen. Om kwetsbare consumenten en bedrijven te helpen het hoofd te bieden aan de prijsstijgingen, maken wij verder werk van voorstellen zoals een uitzonderlijke belasting op energiebedrijven die overwinst hebben gemaakt.

Bovendien bespreken wij in coördinatie met de G7 en andere gelijkgestemde partners plannen om een prijsplafond in te voeren voor aardolie uit Rusland. En wij helpen onze partners in het zuidelijk halfrond om om te gaan met de gevolgen van de brutale agressie van Rusland en de cynische inzet van energie en voedsel als wapen.

https://prosyn.org/FX1V11Anl