rogoff201_darren415_Getty Images_dollar exchange rate Darren415/Getty Images

De stilte voor de wisselkoersstorm?

CAMBRIDGE – Nu alternatieve activa als goud en Bitcoin het tijdens de pandemie zo goed doen, voorspellen sommige topeconomen een scherpe val van de Amerikaanse dollar. Dat zou inderdaad nog kunnen gebeuren. Maar tot nu toe zijn, ondanks een inconsequente Amerikaanse bestrijding van de pandemie, enorme uitgaven aan noodhulp en de kwantitieve versoepeling waarvan Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, zegt dat ʻzij een hoop rode lijnen heeft doorbroken,ʼ de belangrijkste wisselkoersen van de dollar ijzingwekkend kalm gebleven. Zelfs het aanhoudende verkiezingsdrama heeft hier weinig invloed op uitgeoefend. Handelaren en journalisten kunnen helemaal los gaan over de dagelijkse problemen van de dollar, maar voor degenen onder ons die de langetermijntrends van de wisselkoersen onderzoeken komen de koersreacties tot nu toe neer op veel geblaat en weinig wol.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de euro in 2020 tot nu toe grofweg 6 procent in waarde is gestegen ten opzichte van de dollar, maar dat is niks vergeleken bij de wilde koersbewegingen die plaatsvonden na de financiële crisis van 2008, toen de dollar heen en weer bewoog tussen de 1,58 en 1,07 dollar per euro. Op dezelfde manier is de wisselkoers tussen de yen en de dollar tijdens de pandemie nauwelijks veranderd, maar bewoog die zich tijdens de Grote Recessie heen en weer tussen de 90 en 123 yen per dollar. En een brede index van de dollarkoers ten opzichte van alle Amerikaanse handelspartners staat momenteel op grofweg op hetzelfde niveau als dat van midden februari.

Een dergelijke stabiliteit is verrassend, gezien het feit dat wisselkoersschommelingen tijdens Amerikaanse recessies doorgaans aanzienlijk verhevigen. Zoals Ethan Ilzetzki van de London School of Economics, Carmen Reinhart van de Wereldbank en ondergetekende bespreken in recent onderzoek, is de bescheiden reactie van de belangrijkste wisselkoersen een van de grootste macro-economische puzzels van de pandemie.

https://prosyn.org/ZYj5Xq9nl