venkatesan1_Robert Michaelpicture alliance via Getty Images_batterystorage Robert Michael/picture alliance via Getty Images

Nieuwe grenzen in goedkope schone technologie

BANGALORE – De verklaring van de leiders na de recente G20-top in New Delhi benadrukte de dringende behoefte aan collectieve actie op het gebied van de klimaatverandering en duurzame financiering. Centraal in het Green Development Pact van de groep staat de erkenning dat de energietransitie kosteneffectief moet zijn om de vooruitgang te versnellen. Om dit omslagpunt in betaalbaarheid te bereiken, moeten we de belemmeringen wegnemen – zoals onvoldoende en dure energieopslag – die de groei van hernieuwbare energie momenteel in de weg staan.

Er is zeker nog veel werk aan de winkel. Volgens de World Energy Outlook 2022 van het Internationaal Energieagentschap moet de energiesector de capaciteit voor hernieuwbare energie tegen 2030 verdrievoudigen om tegen 2050 een netto-nuluitstoot te bereiken.

Dan is er nog de kwestie van de financiering. Als onderdeel van de verklaring bevestigden de leiders van de G20 de toezegging van de ontwikkelde landen om honderd miljard dollar per jaar vrij te maken voor klimaatfinanciering ter ondersteuning van de mitigatie- en aanpassingsinspanningen van de ontwikkelingslanden. In een toespraak voor de top beweerde de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, dat dit doel voor het eerst zou worden bereikt in 2023. Hoewel dit een belangrijke stap voorwaarts is, blijft het ver achter bij de 4,5 biljoen dollar aan jaarlijkse investeringen in schone energie die tegen 2030 nodig zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5° Celsius boven het pre-industriële niveau.

Er is duidelijk een enorme verandering nodig in onze benadering van de klimaatfinanciering. Multilaterale ontwikkelingsbanken en filantropische instellingen moeten een cruciale rol spelen bij het faciliteren van betaalbare financiering en het beperken van de risico’s om investeringen door de particuliere sector aan te moedigen, evenals bij het opzetten van goedkope fondsen om de transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen te vergemakkelijken. Het doel is niet alleen om de prijs van schone-energietechnologieën drastisch omlaag te brengen, maar ook om de kosten voor onderzoek en ontwikkeling te verlagen, het bereiken van massamarkt-schaalgrootte te vergemakkelijken en financiële koppelingen te ontwikkelen.

Maar vooruitgang op het gebied van de betaalbaarheid vergt een gezamenlijke inspanning van alle partijen. Door samen te werken aan het verlagen van de kosten van duurzame energie kunnen we de vraag stimuleren, innovatie aanwakkeren, en een markttransformatie op gang brengen die de weg vrijmaakt voor een duurzamere en veerkrachtigere toekomst voor ons allemaal.

Veel hangt af van het oplossen van het probleem van de energieopslag. Zonne- en windenergie zullen vrijwel zeker het grootste deel van de hernieuwbare elektriciteitsopwekking voor hun rekening nemen, vanwege hun betaalbaarheid en wijdverspreide beschikbaarheid. Maar deze bronnen zijn slechts een deel van de tijd overvloedig: landen rond de evenaar ontvangen ongeveer twaalf uur zonlicht per dag, terwijl wind niet constant is. Accu-opslagsystemen voor energie (BESS) zijn in opkomst als een potentiële oplossing voor deze inherente variabiliteit – vooral omdat ze een kritieke drempel voor kostenefficiëntie naderen.

Secure your copy of PS Quarterly: The Year Ahead 2025
PS_YA25-Onsite_1333x1000

Secure your copy of PS Quarterly: The Year Ahead 2025

Our annual flagship magazine, PS Quarterly: The Year Ahead 2025, has arrived. To gain digital access to all of the magazine’s content, and receive your print copy, subscribe to PS Digital Plus now.

Subscribe Now

De Global Leadership Council, die is opgericht door de Global Energy Alliance for People and Planet (waarvan ik de voorzitter ben), heeft BESS tot een van zijn belangrijkste initiatieven gemaakt. Tijdens de komende conferentie van de Verenigde Naties over de klimaatverandering (COP28) in Dubai zal de raad het BESS Consortium lanceren, een partnerschap tussen verschillende belanghebbenden en toonaangevende instellingen voor ontwikkelingsfinanciering, dat de uitrol van de eerste golf BESS-projecten in ontwikkelingslanden in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zal ondersteunen. Het doel is om tegen het einde van 2024 vijf gigawatt aan BESS te mobiliseren, ruim vier miljard dollar aan subsidies, concessionele en commerciële financiering veilig te stellen, en tegen 2030 90 gigawatt aan BESS te ontsluiten om 400 gigawatt aan hernieuwbare energie mogelijk te maken.

Met name India heeft een enorm potentieel voor BESS, gezien het plan om in 2032 de capaciteit voor hernieuwbare energie te verhogen naar 600 gigawatt (65 procent van de totale geïnstalleerde capaciteit). Om dit ambitieuze doel te bereiken, moeten distributiebedrijven grote hoeveelheden hernieuwbare energie op een duurzame manier kunnen inkopen en verwerken. Aan de kant van de distributie kunnen BESS zorgen voor het in evenwicht brengen van het net, oplopende ondersteuning en andere cruciale diensten om de totale kosten van de stroominkoop te verlagen.

In New Delhi heeft een BESS-project van 40 megawattuur tot doel een schaalbaar traject op te zetten voor één gigawatt aan opslag in 2026, waarbij tienduizend banen worden gecreëerd. Als het proefproject wordt opgeschaald, kan het de technologie bevorderen en een grootschaliger gebruik van hernieuwbare energie stimuleren. Dit zou de stabiliteit en betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet verbeteren, waardoor een grotere integratie van schone energiebronnen mogelijk wordt. Uiteindelijk kan het project de uitstoot van kooldioxide verminderen, en zorgen voor een kosteneffectieve en betrouwbare aanvoer van duurzame energie.

Deze technologieën hebben een enorm potentieel om de economische diversificatie te bevorderen, de energiezekerheid te versterken en werkgelegenheid te stimuleren. Samenwerken om ze verder te ontwikkelen en een mondiaal landschap te creëren waarin duurzame energie de basis vormt voor welvaart, is de focus van de Energy Transition Dialogues in India deze week.

De race om duurzame energie betaalbaar te maken biedt een ongeëvenaarde kans om duurzame en inclusieve groei te genereren, en tegelijkertijd de CO2-uitstoot te verminderen. Maar we kunnen dit alleen bereiken als de private sector, overheden en maatschappelijke organisaties samenwerken om de prijs van – en de toegang tot – schone technologie te verlagen.

Vertaling: Menno Grootveld

https://prosyn.org/tGDwO6Knl