marchiori1_Annika HammerschlagAnadolu Agency via Getty Images_street vendors Annika Hammerschlag/Anadolu Agency via Getty Images

Gerechtigheid voor straatventers

WASHINGTON, DC – Onlangs is er een golf van uitzettingen geweest op de levendige Liberté 6 markt in Dakar, een ongeveer anderhalve kilometer lang commercieel centrum dat de gemeenschap al ruim twintig jaar van dienst is. Honderden kraampjes van straatventers werden platgewalst om plaats te maken voor een nieuw bussysteem. De autoriteiten kondigden dit van tevoren aan en boden een schadevergoeding om het verlies aan handel te compenseren, maar pakten het echte probleem niet aan: het gebrek aan handelsruimte.

Straatverkoop is een legitieme economische activiteit die miljoenen mensen in hun levensonderhoud voorziet en een groot deel van de stedelijke werkgelegenheid vertegenwoordigt in veel steden in het Mondiale Zuiden. Bijna 59.000 straatventers werken in Dakar, goed voor 13,8 procent van de totale werkgelegenheid, terwijl de metropool Lima er ongeveer 450.000, telt, goed voor 8,8 procent van de totale werkgelegenheid. En deze aantallen zullen waarschijnlijk toenemen naarmate de informele economie veel van de werklozen als gevolg van de COVID-19-pandemie absorbeert.

Het is een manier van leven die vooral één hulpbron vereist: toegang tot drukke, voetgangersvriendelijke, goed verbonden en betaalbare openbare ruimte. Maar overheden richten zich in plaats daarvan op het ‘schoonvegen’ van steden, wat betekent dat de straten moeten worden gezuiverd van verkopers. In hun ogen zijn informele handelaars een plaag: ze vervuilen en verstoppen de straten, belemmeren de mobiliteit in de stad en nemen kostbare ruimte in die gebruikt zou kunnen worden voor moderniserings- of verfraaiingsprojecten, of verkocht zou kunnen worden aan rijke projectontwikkelaars, om te worden omgevormd tot oases van ontspanning voor de stedelijke elites.

https://prosyn.org/58PTFCanl