acemoglu10_Brendan SmialowskiGetty Images_constitution Brendan Smialowski/Getty Images

De grondwet zal de Amerikaanse democratie niet redden

CAMBRIDGE – De berichten dat een klokkenluider uit de inlichtingengemeenschap de Amerikaanse president Donald Trump ervan beticht heeft onfatsoenlijke beloften te hebben gedaan aan een buitenlandse leider hebben de hoop nieuw leven ingeblazen die onlangs was gewekt door het rapport van de Speciale Aanklager Robert Mueller. Velen van degenen die het gehad hebben met Trumps normen-schendende, waarheids-verdraaiende en polariserende presidentschap hoopten dat het systeem hem op de een of andere manier zou disciplineren, beteugelen of verwijderen. Maar die hoop was destijds al ijdel en is dat nu weer.

De kiezers die genoeg hebben van Trump en de Republikeinse Partij die zich loyaal achter hem heeft opgesteld mogen niet verwachten dat Trump ter verantwoording zal worden geroepen door insiders in Washington of een ridder op een wit paard. Dat is de verantwoordelijkheid van de samenleving, in de eerste en voornaamste plaats via de stembus, en door op straat te betogen indien dat noodzakelijk is.

Het waanbeeld dat de Verenigde Staten gered kunnen worden door insiders in Washington en de grondwet maakt deel uit van een gebruikelijk narratief over de oorsprong van de Amerikaanse instellingen. Volgens dit narratief hebben de Amerikanen hun democratie en hun vrijheden te danken aan het briljante, van een vooruitziende blik getuigende ontwerp van een systeem met de juiste soorten checks en balances, scheiding der machten, en andere waarborgen.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/Cnzt1yynl