nsofor1_CRISTINAALDEHUELAAFPGettyImages_nursepreparingmalariavaccine Cristina Aldehuela/AFP/Getty Images

Een nieuw malariavaccin vraagt om een nieuwe aanpak

ABUJA – Een nieuw malariavaccin dat nu wordt beproefd in het ten zuiden van de Sahara gelegen deel van Afrika, waar 90% van de malariagevallen zich voordoet, kan een groot verschil maken voor de mondiale gezondheidszorg. Maar als het nieuwe vaccin zijn potentieel wil waarmaken, zullen de ministeries van volksgezondheid ook een paar belangrijke veranderingen moeten doorvoeren..

Ieder jaar doodt malaria wereldwijd een miljoen mensen, van wie het merendeel nog geen vijf jaar oud is. De economische lasten van de ziekte voor Afrika – de behandelingskosten, het arbeidsverzuim, het gemiste onderwijs, het productiviteitsverlies en het verlies aan investeringen en toerisme – zullen jaarlijks binnenkort naar schatting $12 mrd bedragen.

Het nieuwe RTS,S/AS01 (RTS,S) vaccin, in 32 jaar tijd ontwikkeld door GlaxoSmithKline voor  ruim $700 mln, zou daar grondig verandering in kunnen brengen. Bij klinische tests onder kinderen van 5 tot 17 maanden, die vier doses kregen, voorkwam het vaccin ongeveer vier op de tien (39%) malariagevallen in de vier jaar na toediening, en ongeveer drie op de tien (29%) gevallen van ernstige malaria, met een aanzienlijke vermindering van de ziekenhuisopnames. De noodzaak van bloedtransfusies in ernstige gevallen werd met 29% verminderd.

https://prosyn.org/eOaphsanl