mazzucato58_Friso Gentschpicture alliance via Getty Images_vaccines Friso Gentsch/picture alliance via Getty Images

Helseteknologi for alle

LONDON – Antall tilfeller av COVID-19 er igjen på vei opp, noe som gir oss en kraftig påminnelse om hva vi burde ha lært av tidligere smittebølger. Denne lærdommen gjelder ikke bare COVID-19, men også faren for smittsomme sykdommer generelt.

Pandemien viste oss at vi har den vitenskapelige og industrielle kapasiteten til raskt å utvikle og masseprodusere trygge og effektive vaksiner i møte med nye farer. Men arbeidet med å utvikle COVID-19-vaksiner lyktes også som følge av to tiår med utrettelig innsats av forskere i akademia og privat sektor. Og i sannhetens øyeblikk gjorde en god dose offentlige penger, i rett tid, at vi kom i mål.

Hvis det var én teknologi som spilte en spesielt avgjørende rolle, så var det mRNA – eller budbringer-RNA. Denne teknologien kan tilpasses og skaleres i høy grad, noe som gjør den egnet for pandemiberedskap og respons. Allerede i dag blir mRNA-baserte vaksiner og behandlinger testet for mulig bruk i forhold til en rekke ulike sykdommer. Og det pågår et arbeid for å utvide teknologiens anvendelighet (bl.a. ved å forbedre dens evne til å tåle ulike temperaturer). Når den neste virusepidemien rammer oss, vil mRNA-vaksiner sannsynligvis være den første løsningen vi tyr til.

https://prosyn.org/dttWmg1nb