buruma208_Patrick van KatwijkBSR AgencyGetty Images_wilders1 Patrick van KatwijkBSR AgencyGetty Images

Sinte outsidere

AMSTERDAM – En av de største feilene jeg gjorde som journalist var å undervurdere Geert Wilders, leder (og eneste offisielle medlem) av det som nå er det mest populære politiske partiet i Nederland. Og Wilders kan bli den første nederlandske statsministeren fra ytre høyre noensinne.

Jeg intervjuet Wilders i 2005 da jeg skrev boken Mord i Amsterdam om drapet på filmskaperen Theo van Gogh – som ble drept av en muslimsk ekstremist. Partiet for frihet (PVV), som ble grunnlagt av Wilders i 2006, eksisterte ennå ikke. Men jeg var interessert i synspunktene til en frittalende kritiker av islam og til innvandrere med muslimsk bakgrunn.

For å være helt ærlig, tenkte jeg at han var en litt kjedelig person uten politisk framtid. Og jeg unnlot å sitere ham i boken min. I likhet med mange andre, ble jeg slått av hans merkelige frisyre. Hva får en voksen mann og et medlem av parlamentet til å ville farge sitt fine mørke hår platinablondt? Han viste seg å være en slags pioner i så måte. Den senere suksessen til Donald Trump og Boris Johnson viste hvor viktig det kunne være med visuell merkevarebygging – å ha et litt sprøtt eller klovneaktig image hjulpet fram av en rar frisyre. (Kanskje Hitlers tannbørstebart og selv Napoleons hentesveis var en forløper.)

https://prosyn.org/jHMASc9nb