nyirinkindi1_ISAAC KASAMANIAFP via Getty Images_women phone fintech ISAAC KASAMANI/AFP via Getty Images

Genderneutrale fintech werkt niet voor vrouwen

WASHINGTON, DC – Financiële technologie (fintech) wordt vaak aangeprezen als een krachtig instrument voor financiële inclusie. En de afgelopen jaren heeft de fintech-industrie belangrijke vooruitgang mogelijk gemaakt in de toegang tot financiële diensten – waaronder digitaal sparen, krediet, verzekeringen, betalingen en geldtransfers – voor bevolkingsgroepen die voorheen niet bediend werden. Maar als het gaat om de inclusie van vrouwen, hebben we nog een lange weg te gaan.

Om erachter te komen hoe fintech-bedrijven de belofte van de financiële inclusie van vrouwen waarmaken en welke praktijken werken, hebben we experts uit de sector ondervraagd. Een nieuw onderzoek van de International Finance Corporation, gebaseerd op een enquête onder 114 fintechbedrijven uit zeventien landen, geeft weer wat zij te zeggen hadden. De bevindingen zijn treffend.

Hoewel uit het onderzoek blijkt dat 59 procent van de fintech-bedrijven naar geslacht uitgesplitste klantgegevens verzamelt, gebruikt slechts 32 procent van de bedrijven deze informatie om het ontwerp en de levering van financiële diensten af te stemmen op vrouwen. In plaats daarvan kiezen bedrijven vaak voor een ‘genderneutrale’ benadering, die niet direct ingaat op hoe vrouwen op grote schaal bereikt kunnen worden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat bij de meeste fintech-kredietverstrekkers minder dan 25 procent van hun zakelijke klanten vrouwen zijn.

Paradoxaal genoeg bleek uit het rapport ook dat leidinggevenden van de meeste fintech-bedrijven vrouwen als waardevolle klanten beschouwen: loyaler, minder risicovol en met betere terugbetalingspercentages dan mannen. De resultaten van het IFC-onderzoek bevestigen deze inschatting: hoewel slechts een klein percentage van de ondervraagde fintech-bedrijven producten en diensten op vrouwen afstemt, zegt het merendeel (63 procent) dat vrouwelijke klanten een hogere customer lifetime value genereren dan mannen.

Deze bedrijven kunnen een waardevol model zijn voor anderen. Neem de Colombiaanse digitale kredietverstrekker Juancho Te Presta: omdat het bedrijf inzag dat vrouwen een hoger percentage goedgekeurde leningen hebben en een lager percentage achterstallige leningen, begon het data-analyses te gebruiken om producten en kredietvoorwaarden af te stemmen op de behoeften en voorkeuren van vrouwen. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld een pilot uitgevoerd met uitsluitend op vrouwen gerichte kredietproducten die de afbetalingskosten met ongeveer vijftien procent verlagen.

Ook mfarmPay – een fintech-bedrijf dat actief is in Ghana en Kenia – merkte dat vrouwelijke boeren betere terugbetalingspatronen vertonen bij leningen en dat hun betrokkenheid bij de landbouw na verloop van tijd consistenter is dan die van mannen, die kunnen overschakelen op andere activiteiten. Daarom begon het bedrijf bij de kredietscores ook rekening te houden met geslachtsgerelateerde factoren naast geodata, om zo de kredietkloof tussen financiële instellingen en kleine boerenbedrijven te verkleinen. De sterke aanwezigheid van vrouwen in het managementteam van mfarmPay helpt het bedrijf bij het identificeren van gendergerelateerde beperkingen, en informeert het productontwerp en de productkenmerken.

SPRING SALE: Save 40% on all new Digital or Digital Plus subscriptions
PS_Sales_Spring_1333x1000_V1

SPRING SALE: Save 40% on all new Digital or Digital Plus subscriptions

Subscribe now to gain greater access to Project Syndicate – including every commentary and our entire On Point suite of subscriber-exclusive content – starting at just $49.99.

Subscribe Now

Het Indiase bedrijf Indifi heeft kleine, kortlopende leningen ontwikkeld om door vrouwen geleide micro-, kleine en middelgrote ondernemingen te helpen een krediethistorie op te bouwen. Een Egyptisch fintech-bedrijf heeft een mobiele portemonnee-oplossing ontwikkeld waarmee maandelijkse sociale overboekingen veilig en direct kunnen worden gedaan, zodat vrouwen tijd en reiskosten kunnen besparen en mogelijke intimidatie kunnen vermijden.

Er zijn ook fintech-bedrijven die alternatieve gegevensbronnen gebruiken om krediethistories voor vrouwelijke klanten te genereren. Anderen bieden naast financiële diensten ook digitale geletterdheid en bedrijfstrainingen voor vrouwen aan, nemen agenten in dienst op basis van genderdiversiteit en werken samen met telecombedrijven om gerichte financiële diensten aan te bieden aan vrouwelijke boeren. En toch laat de fintech-sector over het geheel genomen nog steeds de kans liggen om de financiële inclusie van vrouwen te versnellen.

De business case voor actie is duidelijk. Vrouwen vormen een enorm marktsegment, met groeiende economische en sociale macht. Bovendien hebben ze een hogere klantloyaliteit, meer financiële discipline, betere kredietprestaties en stabielere stortingen. De financiële inclusie van vrouwen leidt tot meer werkgelegenheid, een hogere productiviteit en een snellere groei van het bbp. Er zijn zelfs verbanden tussen de inclusie van vrouwen en klimaatbewuste zakelijke en investeringsbeslissingen.

Als het gaat om het begrijpen en waarderen van en het investeren in de inclusie van vrouwen, gaat de fintech-industrie niet snel genoeg. En snelheid is essentieel: als de financiële inclusie van vrouwen niet drastisch wordt versneld, kunnen gendervooroordelen ingesleten raken in de digitale financiële dienstverleningssector.

Het goede nieuws is dat fintech, als relatief opkomende sector, nog steeds genderintegratie kan inbouwen in het ontwerp en de levering ervan. Zoals ons onderzoek laat zien, heeft een aantal fintechs het potentieel van genderinclusief ontwerp al ontdekt. Dat moet de norm worden, niet de uitzondering.

Emmanuel Nyirinkindi is Vice President of Cross-Cutting Solutions bij de International Finance Corporation. Jessica Schnabel is Global Head Banking on Women bij de International Finance Corporation.

https://prosyn.org/TVdyRHrnl