boskin88_Mario TamaGetty Images_bidennews Mario Tama/Getty Images

Een wereld van ongewenste herhalingen

STANFORD – Kijk je tegenwoordig naar sport op televisie of het internet, dan word je getrakteerd op instant-herhalingen die je een gedetailleerd beeld geven – vaak in slow-motion – van belangrijke momenten. Kijk je naar het nieuws, dan heb je misschien het gevoel dat je op dezelfde manier naar het verleden kijkt. Maar die herhalingen – van hoge inflatie, torenhoge staatsschulden, een meedogenloze grondoorlog in Europa, een nieuwe koude oorlog en de opkomst van potentieel destructieve technologieën – zijn verre van instant, en de inzet is veel hoger.

Lezers herinneren zich misschien dat ik al in het voorjaar van 2021 stijgende inflatie en tragere groei voorspelde. De voormalige Amerikaanse minister van Financiën Larry Summers deed dat zelfs al eerder. Toch verraste de inflatie van vandaag – de ergste sinds het begin van de jaren tachtig – de meeste mensen.

Ontwrichtingen in de aanbodketen, waaronder verstoringen van de energiemarkt en het voedselsysteem als gevolg van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, hebben bijgedragen aan de aanvankelijke prijsstijgingen. Maar de belangrijkste oorzaak van de huidige inflatie is het verkwistende monetaire en fiscale beleid, dat werd gehandhaafd ondanks het sneller dan verwachte herstel van de lockdowns tijdens de pandemie.

https://prosyn.org/iA9XuKinl