calvino3_ Justin McmanusThe AGEFairfax Media via Getty Images via Getty Images_kiribatiflooding Justin Mcmanus/The AGE/Fairfax Media via Getty Images

We moeten kleine eilandstaten helpen in de strijd voor een beter klimaat

LUXEMBURG – Hoewel de inspanningen om de klimaatverandering te beperken en ons eraan aan te passen nog tientallen jaren een topprioriteit zullen blijven, vergen de meest urgente risico’s van de opwarming van de aarde onmiddellijke actie en nieuwe ideeën. Zoals secretaris-generaal van de VN António Guterres vorige maand op het Pacific Islands Forum in Tonga zei: ‘Als we de Stille Oceaan redden, redden we de wereld.’

Sinds het klimaatverdrag van Parijs acht jaar geleden werd ondertekend, is er veel vooruitgang geboekt bij het creëren van een duurzamere economie, met nieuwe technologische oplossingen die landen in staat stellen een sterke groei te behouden en tegelijkertijd de uitstoot van kooldioxide te verminderen. Overheden, bedrijven en huishoudens zijn steeds meer vastbesloten om klimaatinvesteringen te ondersteunen. Hernieuwbare energie wordt de eerste keuze van bedrijven voor het opwekken van elektriciteit. Innovatie stimuleert het concurrentievermogen van groene alternatieven. En financiële instellingen besteden elk jaar ruim 1 biljoen dollar aan groene projecten.

In deze context is aanhoudende en gecoördineerde actie op mondiaal niveau de sleutel tot succes. Voor de meest kwetsbare regio’s in de wereld is de vooruitgang echter te traag. Voor mensen die op kleine eilanden wonen en te kampen hebben met een stijgende zeespiegel, extreme weersomstandigheden en de opwarming van de oceaan, is de klimaatverandering nu al een existentiële bedreiging. Ondanks hun minimale koolstofvoetafdruk bevinden deze regio’s zich in de voorhoede van het probleem. Hun problemen van vandaag zullen de wereldwijde crises van morgen worden.

Voor kleine eilanden is aanpassing cruciaal. Eilandstaten in het Caribisch gebied en de Stille Oceaan worden, samen met delen van Latijns-Amerika, Afrika en Azië, geconfronteerd met veel ernstiger klimaatgerelateerde problemen dan andere delen van de wereld. Ze zijn ook financieel kwetsbaarder. Of ze nu geld lenen om te herstellen van natuurrampen of investeren om beter bestand te zijn tegen de klimaatverandering, ze worden geconfronteerd met hogere rentetarieven en deze extra kosten gaan ten koste van investeringen in gezondheid en onderwijs.

Als wereldleider op het gebied van humanitaire en ontwikkelingshulp is de Europese Unie een van de nauwste partners die kleine eilandstaten en andere kwetsbare regio’s hebben in de strijd tegen de klimaatverandering. In het kader van de EU-investeringsstrategie ‘Global Gateway’ hebben we de daad bij het woord gevoegd, omdat onze inzet getuigt van zowel oprechte solidariteit als gezond verstand. We weten dat de kosten van een wanordelijke groene transitie veel hoger zouden zijn dan de kosten van investeringen in klimaatadaptatie en -mitigatie op dit moment. De geleidelijke, geloofwaardige veranderingen die we vandaag doorvoeren, zullen ons de enorme economische, sociale en milieuschade besparen die veroorzaakt wordt door een ongecontroleerde klimaatverandering.

Enkele recente voorbeelden illustreren onze inzet. In Kiribati, een kleine eilandstaat in het midden van de Stille Oceaan, kan de stijgende zeespiegel veel eilanden binnen enkele decennia onbewoonbaar maken. Daarom werken de EU en haar financiële arm, de Europese Investeringsbank (EIB), samen met de Wereldbank en andere internationale financiële instellingen om de mogelijkheid te onderzoeken om een nieuwe zeehaven te bouwen, waardoor mensen van kleinere eilanden naar veiliger gronden kunnen verhuizen. Zulke projecten kunnen een baken van hoop zijn voor kwetsbare bevolkingsgroepen overal ter wereld.

Secure your copy of PS Quarterly: The Climate Crucible
PS_Quarterly_Q3-24_1333x1000_No-Text

Secure your copy of PS Quarterly: The Climate Crucible

The newest issue of our magazine, PS Quarterly: The Climate Crucible, is here. To gain digital access to all of the magazine’s content, and receive your print copy, subscribe to PS Premium now.

Subscribe Now

In het Caribisch gebied, waar hevige stormen en stijgende temperaturen de waterinfrastructuur en de omliggende zeeën en mariene ecosystemen onder druk zetten, zal een door de EU gesteund programma voor waterbeheer en schone oceanen deskundige ondersteuning bieden om waterprojecten op te starten in vijftien Caribische landen. Dit werk zal de waterzekerheid, sanitaire voorzieningen, het beheer van vast afval en de bescherming tegen overstromingen verbeteren, en tevens bijdragen aan het behoud van onze oceanen.

De EU en de EIB bundelen ook hun middelen om de manier te veranderen waarop Cabo Verde (een eiland voor de kust van West-Afrika) energie gebruikt en produceert. Dit ambitieuze project ondersteunt het plan van de regering om het gebruik van fossiele brandstoffen de komende vijftien jaar geleidelijk af te bouwen. Door de nadruk te leggen op hernieuwbare energie en opslag zal het de vervuiling terugdringen en een aanzienlijk voordeel opleveren voor de watersector van Cabo Verde, die sterk afhankelijk is van ontzilting – een zeer energie-intensief proces. Met verstrekkende voordelen voor het milieu en de economie zullen dergelijke investeringen van Cabo Verde een model maken voor de duurzame ontwikkeling van de hele regio.

Tot slot steunen we op Barbados investeringen voor de bescherming tegen overstromingen en orkanen. Eén project, in samenwerking met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, zal de rioolwaterzuivering en het grondwaterbeheer verbeteren, en we steunen ook een systeem om afvalwater te recyclen voor gebruik in de landbouw. Om deze investeringen mogelijk te maken, financieren we een ‘debt for climate conversion’-programma dat inspeelt op de specifieke financiële behoeften van Barbados op de obligatiemarkt.

Deze projecten laten zien hoe zinvolle steun voor kleine eilandstaten eruit ziet. Het Global Gateway-programma helpt niet alleen met aanpassing en waterzekerheid, maar ook met hernieuwbare energie, digitale innovatie, onderwijs, gezondheidszorg en groen vervoer.

In elk geval moeten we anders gaan nadenken, omdat we voor uitdagingen staan die niemand van ons ooit eerder heeft gezien. De klimaatverandering aanpakken is de belangrijkste missie van onze tijd, en innovatie en nieuwe ideeën zijn essentieel. Door samen te werken om die te implementeren, zullen we zorgen voor een betere wereld voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen ter wereld – en voor ons allemaal.

Vertaling: Menno Grootveld

Nadia Calviño is president van de Europese Investeringsbank. Jutta Urpilainen is Europees Commissaris voor internationale partnerschappen.

https://prosyn.org/nedxIlxnl