The headquarters of the European Central Bank Thomas Lohnes/Getty Images

Duizelende markten en grimmige politiek

CAMBRIDGE – De economische groei veerde op in 2017, en het lijkt alsof de wereldeconomie ook in 2018 sterk zal presteren. Tegelijkertijd vormt een aanzwellend tij van populisme en autoritarisme een risico voor de stabiele democratische instituties die het fundament van lange termijn groei zijn. Maar toch hebben de krantenkoppen die politieke instabiliteit en chaos voorspellen de aandelenmarkten er niet van weerhouden omhoog te schieten. Wat is hier aan de hand?

Eerst het goede nieuws. De grootste factor in de synchrone mondiale opleving is dat de wereldeconomie eindelijk uit de lange schaduw van de financiële crisis van 2008 stapt. Het huidige goede gesternte bestaat deels uit terugbetaling na jaren van zwakke vraag. En deze heropleving is nog niet voorbij, met zakeninvesteringen die na een decennium van slapte eindelijk opveren, waarmee het fundament voor een snellere groei en hogere productiviteitswinst in de toekomst gelegd wordt.

Zeker, de economische groei in China vertraagt enigszins omdat de autoriteiten daar ter elfder ure een kredietbubbel proberen te bedwingen, maar veel andere opkomende markten – opvallend inclusief India – zijn op weg om dit jaar sneller te groeien. Stijgende aandelen- en huizenmarkten drijven wellicht de ongelijkheid aan, maar ook grotere consumentenuitgaven.

https://prosyn.org/U7Ky7D2nl