shapoval1_PASCAL POCHARD-CASABIANCAAFP via Getty Images_palliativecare Pascal Pochard-Casabianca/AFP via Getty Images

De pandemie en de palliatieve zorg

KIEV – Toen COVID-19 Oekraïne trof, bevond infectieziektenspecialist Stepan Karabinyosh zich in het centrum van de crisis. Terwijl hij dag na dag op een intensive care-afdeling werkte, merkte Karabinyosh dat zijn medische opleiding hem had voorbereid op de praktische uitdaging van het behandelen van zijn patiënten, maar niet op de emotionele uitdaging om een toenemend aantal van hen te moeten vertellen dat ze, vanwege het risico hun geliefden te besmetten, hoogstwaarschijnlijk zouden sterven zonder hen ooit weer te zien.

Maar Karabinyosh was beter toegerust voor deze ervaring dan veel van zijn collegaʼs. Hij had een aanvullende opleiding gevolgd in de palliatieve zorg – een multidisciplinaire benadering van het optimaliseren van de kwaliteit van leven van patiënten tijdens een ernstige en terminale ziekte.

Karabinyosh kwam op een harde manier achter de noodzaak van een opleiding in de palliatieve zorg. Aan het begin van zijn carrière voelde hij zich overweldigd door de last van het omgaan met ernstig zieke patiënten. Ondanks dat hij weinig tijd had om te eten, kwam hij aan. Hij praatte niet meer met vrienden en familie, en deed niets anders dan werken en slapen.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/WEQCdU7nl