boskin93_Tom WilliamsCQ-Roll Call, Inc via Getty Images_election Tom Williams/CQ-Roll Call, Inc via Getty Images

De anatomie van de Biden-Trump rematch

STANFORD – Terwijl de wereld uiteenvalt in rivaliserende geopolitieke en militaire blokken, rafelen de economische banden uiteen en maken politieke, militaire en zakelijke leiders zich wereldwijd steeds meer zorgen over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van dit najaar. Zoals meestal het geval is, zal de uitkomst sterk worden beïnvloed door de perceptie van de economische omstandigheden en het economische beleid van de zittende president.

In 1980 zorgden een recessie en hoge inflatie voor de ‘misery index’ (inflatie plus werkloosheid) en kon Ronald Reagan de zittende president, Jimmy Carter, verpletteren. Maar het agressieve beleid van Paul Volcker, voorzitter van de Federal Reserve (het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken), om de inflatie te beteugelen, veroorzaakte vervolgens een diepe recessie, waardoor de Republikeinen grote verliezen leden bij de tussentijdse verkiezingen in 1982. In 1984 bereikte de jaarlijkse groei echter 7 procent, en werd Reagan met gemak herkozen.

In de op handen zijnde strijd tussen voormalig president Donald Trump en president Joe Biden(die beiden een zeer hoog afkeuringspercentage hebben) is de economie opnieuw de grootste zorg van de kiezers, gevolgd door illegale immigratie en abortus. Wat het abortusbeleid betreft, heeft de beslissing van het Hooggerechtshof om Roe v. Wade ongeldig te verklaren de kwestie teruggeschoven naar de staten, waarvan sommige strenge verboden hebben ingesteld. De Democraten geloven dus dat deze kwestie in hun voordeel zal wegen, vooral onder vrouwen in de voorsteden.

https://prosyn.org/V04AmZmnl