delong252_ Spencer PlattGetty Images_USinequality Spencer Platt/Getty Images

Kan Amerika ontsnappen aan zijn tweede Gilded Age?

BERKELEY – Sommigen van ons zijn optimistischer over de toekomst dan anderen. Wij optimisten denken dat het nog steeds mogelijk is om te ontsnappen uit de valstrikken die Amerika’s Tweede Gilded Age voor ons heeft gelegd.

Tijdens zo’n Gilded Age worden de productieve capaciteiten niet meer gebruikt om de meeste mensen te voorzien van eerste levensbehoeften en gemakken, maar in de richting gestuurd van exorbitante uitgaven ten behoeve van het zoeken naar status en andere waardeloze activiteiten. Geërfde rijkdom speelt meestal een grote rol en wordt vaak ingezet om elke transformatie die de status quo zou kunnen ontwrichten te blokkeren en te vertragen.

Neem de opwarming van de aarde, die nu een groot deel van het technologisch dividend dreigt te neutraliseren dat we anders de komende twee generaties zouden hebben gehad. We zitten in deze puinhoop, precies omdat kolen- en oliebelangen genoeg sociale en politieke macht hadden om de transitie naar emissievrije energie te vertragen. Erger nog, segmenten van de sociaal en politiek machtigen beschouwen democratie als een probleem.

https://prosyn.org/ffMLb3Lnl