fischer208_DrAfter123Getty Images_AIhuman DrAfter123/Getty Images

Is AI een meester of slaaf?

BERLIJN – We leven in bewogen – je zou zelfs kunnen zeggen ‘wilde’ – tijden, waarin in een razendsnel tempo geschiedenis wordt geschreven. Waarom gebeurt dit nu? Omdat de mensheid drie grote, transformatieve crises tegelijk heeft doorgemaakt. Elk van de huidige geopolitieke, klimatologische en digitale transformaties zou op zichzelf al een uitdaging genoeg zijn, maar we maken ze tegelijkertijd mee. Een ongekende wereldwijde megacrisis dreigt het vermogen van onze politieke en culturele systemen om zich aan te passen of de controle te behouden te overweldigen.

Elk jaar dat voorbijgaat met recordhoge temperaturen, bosbranden, droogtes en extreme weersomstandigheden onderstreept de omvang van de klimaatcrisis. Hoewel de wereldwijde gevolgen op de langere termijn buitengewoon complex zijn, wordt de basis van het probleem goed begrepen. De oplossingen zijn bekend, maar de politiek om ze te bereiken is waanzinnig moeilijk. De gevolgen van de digitale transformatie blijven daarentegen onzekerder. Alleen al het afgelopen jaar heeft de mensheid een nieuwe technologische deur geopend met doorbraken in generatieve kunstmatige intelligentie (AI), en niemand weet zeker wat er aan de andere kant ligt.

Een groot verschil tussen deze twee ontwikkelingen is dat de effecten van AI nog steeds tegengehouden of zelfs teruggedraaid kunnen worden, althans in principe. Men kan echter betwijfelen of dat ook werkelijk het geval zal zijn. Zowel de historische ervaring als de onderliggende logica van onderzoek en technologische ontwikkeling duiden erop dat de AI-revolutie aan vaart zal blijven winnen.

https://prosyn.org/3iD6YHGnl