lwanda3_LUIS TATOAFPGetty Images_nigeriawomanelectionposters Luis Tato/AFP/Getty Images

De ontwortelde jeugd van Afrika

ADDIS ABABA – Nu bijna 60% van zijn bevolking jonger is dan 25 jaar is Afrika ’s werelds jongste regio. Toch wordt alom erkend dat jongeren dikwijls over het hoofd worden gezien. Zij hebben vaak te maken met ontoereikende economische kansen, en kunnen ook sociaal en politiek buitengesloten worden. Als het gebrek aan sociaal-economische en politieke betrokkenheid van de jeugd niet wordt aangepakt, zal het verwezenlijken van veel van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) van de Verenigde Naties onmogelijk zijn.

Als jongeren betrokken zijn bij het reilen en zeilen van hun samenlevingen, economieën en politiek, zijn zij niet alleen productiever, maar dragen zij ook bij aan de stabiliteit en de ontwikkeling van hun gemeenschappen en landen. Dit geldt des te meer op een continent waar in 2050 ruim 830 miljoen jongeren zullen zijn.

En toch is de gemiddelde leeftijd van Afrikaanse leiders 62 jaar, hoger dan het OESO-gemiddelde. Bij de jongste verkiezingen in Zuid-Afrika, die in mei dit jaar werden gehouden, was 46% van de negen miljoen stemgerechtigden die zich niet als kiezer registreerden volgens de onafhankelijke kiescommissie 20 tot 29 jaar oud.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/jUZHsqNnl;