boskin92_JOSEPH PREZIOSOAFP via Getty Images_harvardprotest Joseph Prezioso/AFP via Getty Images

De belangrijkste ontwikkelingen van 2023

STANFORD – Het jaar 2023 zal de geschiedenis ingaan vanwege vele belangrijke economische, politieke en technologische ontwikkelingen. Maar een van de meest opmerkelijke is iets dat zich niet heeft voorgedaan: een recessie in de Verenigde Staten. Terwijl delen van Europa flirtten met een recessie en China struikelde na het opheffen van zijn ‘zero-COVID’-beperkingen, bleken de Amerikaanse arbeidsmarkt en Amerikaanse consumenten behoorlijk veerkrachtig.

Dat kwam voor mij niet als een verrassing. In de zomer van 2021 voorspelde ik dat het zogenoemde American Rescue Plan van president Joe Biden – een onnodig pakket van 1,9 biljoen dollar aan contante betalingen en subsidies dat drie keer zo groot was als de geschatte output gap van de twee jaar daarna – een vlaag van hoge inflatie zou veroorzaken. Als reactie daarop zou de Federal Reserve (de Fed, het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken) haar richtrente moeten verhogen en zou de economie naar behoren vertragen.

Toch behoorde ik niet tot de meerderheid die beweerde dat er een recessie op komst was. In plaats daarvan dacht ik dat er een goede kans was op een zachte landing (een dalende inflatie bij ontstentenis van een hogere werkloosheid), omdat alle recente problemen met het werven en behouden van werknemers veel bedrijven ertoe zou aanzetten om arbeid op te sparen.

https://prosyn.org/BBlRyAsnl