neto1_Cris FagaNurPhoto via Getty Images_trans rights brazil Cris Faga/NurPhoto via Getty Images

Queers tellen

LONDEN – ʻWat is uw seksuele geaardheid?ʼ In Brazilië, waar queer mensen van oudsher worden genegeerd en uit de officiële statistieken worden gehouden, heeft deze vraag een speciale betekenis voor de LGBTQ+ gemeenschap.

Brazilië heeft onlangs een kleine stap gezet in de richting van positieve verandering toen het nationale bureau voor de statistiek, IBGE, zijn jongste Nationale Gezondheidsenquête  publiceerde, waarin voor het eerst vragen over seksuele geaardheid waren opgenomen. Volgens deze enquête, gebaseerd op gegevens verzameld in 2019, identificeren ongeveer 2,9 miljoen Brazilianen zich als homoseksueel of biseksueel. (De meerkeuzevragenlijst was beperkt tot vier opties – heteroseksueel, homoseksueel, biseksueel, of ʻweet nietʼ – waardoor transgender en niet-binaire identiteiten buiten beschouwing werden gelaten).

Ondanks deze bemoedigende ontwikkeling weigert het IBGE nog steeds vragen over seksuele geaardheid en genderidentiteit in de nationale volkstelling van Brazilië op te nemen. In juni verwierp een federale rechtbank een poging van het Openbaar Ministerie om het bureau te dwingen deze vragen op te nemen.

https://prosyn.org/0WJfpuanl