tutundjian1_Pallava BaglaCorbis via Getty Images_global hunger Scott Olson/Getty Images

De mondiale hongercrisis is een feit

DUBAI – De mondiale voedselprijzen rijzen de pan uit. De Food Price Index van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) – die betrekking heeft op een pakket basisvoedingsmiddelen (granen, vlees, zuivelproducten, plantaardige oliën en suiker) – bereikte in maart een absolute recordhoogte van 159,7, tegen 141,1 in de voorgaande maand. In april is de index licht gedaald naar 158,5, maar de ontwikkelingen – niet in het minst de oorlog in Oekraïne – zullen de prijzen naar nieuwe hoogten blijven stuwen, met verwoestende gevolgen voor de honger in de wereld.

De COVID-19-pandemie heeft de kwetsbaarheid en de disfunctionaliteit van de voedselsystemen in de wereld blootgelegd: vervoersbeperkingen en ontwrichtingen van de bevoorradingsketen hebben de prijzen opgedreven, de bestaansmiddelen op het platteland aangetast en de voedselonzekerheid, vooral voor de armen, vergroot. De oorlog in Oekraïne maakt deze problemen nog groter, omdat beide partijen grote exporteurs zijn van voedsel, brandstof en kunstmest.

Bovendien vormt de klimaatverandering een nog grotere bedreiging voor de mondiale voedselzekerheid. Nu al hebben extreme weersomstandigheden zoals hittegolven, overstromingen en aanhoudende droogte schokken veroorzaakt in de landbouwproductie en de beschikbaarheid van voedsel. Naarmate de temperaturen stijgen, zullen deze schokken steeds frequenter en krachtiger worden. Als de opwarming van de aarde de drempel van 1,5° Celsius overschrijdt (ten opzichte van de pre-industriële temperatuur op aarde), zullen deze schokken waarschijnlijk catastrofaal worden.

https://prosyn.org/hffSOUmnl