fischer157_FotografiaBasicaGettyImages_USChinaflagsseparatedottedline FotografiaBasica/Getty Images

Het einde van de wereld zoals we die kennen

BERLIJN – Na drie decennia van vooruitgang op de weg naar één gemeenschappelijke wereldmarkt, geregeerd door de regels van de Wereldhandelsorganisatie, heeft de internationale orde een fundamentele verandering ondergaan. De Verenigde Staten en China zijn verwikkeld in een tarievenoorlog die in eerste instantie leek te gaan over het bilaterale handelsevenwicht, maar veel meer om het lijf blijkt te hebben. Tot voor kort konden we hoop putten uit het feit dat de twee landen, ondanks de frequente uitwisseling van bedreigingen, aan het onderhandelen waren, maar niet langer.

Vorige maand heeft Google, onder druk van de regering van de Amerikaanse president Donald Trump, zijn samenwerking met Huawei beëindigd, waardoor de Chinese smartphone-producent werd beroofd van zijn licentie om Google's Android-software en gerelateerde diensten te mogen gebruiken. De stap betekent een existentiële bedreiging voor Huawei. Maar, meer dan dat, hij markeert een nieuw hoogtepunt in het Chinees-Amerikaanse conflict en het einde van de door de VS geleide mondialisering. De boodschap van de VS is helder: de export van technologie en software is niet langer louter een zakelijke aangelegenheid; het gaat ook om macht. Van nu af aan zullen de VS macht boven de markt stellen.

Nu het conflict de vorm heeft aangenomen van een hegemonistische strijd moet China misschien alles uit de kast trekken om zijn nationale kampioenen te beschermen. Dit betekent dat het land zich zo snel mogelijk moet terugtrekken uit alle aanbodketens die afhankelijk zijn van in de VS geproduceerde hightech-componenten, met name halfgeleiders. China zou alle noodzakelijke componenten in eigen huis moeten produceren, of moeten betrekken van veilige partners uit de eigen invloedssfeer.

https://prosyn.org/JrtDCFLnl