borrell19_ FADEL SENNAAFP via Getty Images_ukrainewar Fadel Senna/AFP via Getty Images

Hoe maken we een Oekraïense overwinning mogelijk?

BRUSSEL - Bijna een jaar na de inval van Rusland in Oekraïne gaat de oorlog een nieuwe fase in. Na Ruslands mislukte aanval op Kiev afgelopen voorjaar en het verbluffende tegenoffensief van de Oekraïners waarbij Kharkiv in het noorden en Kherson in het zuiden werden bevrijd, is president Vladimir Poetin begonnen met een strafcampagne die burgers belaagt met drones en raketten. Poetin probeert het aantal Oekraïners dat de winter moet doorbrengen in de kou en het donker zo groot mogelijk te maken.

Het front is de afgelopen maanden niet veel verschoven. Maar de gevechten blijven hevig (met veel slachtoffers), en Rusland lijkt zich voor te bereiden op een groot lente-offensief. De Russische economie staat op oorlosvoet en de propagandamachine van het Kremlin is in overdrive gegaan, doot apocalyptische bedreigingen te mixen met imperiale waanideeën. Ruslands laatste onafhankelijke nieuwszender, Meduza, en zijn laatste mensenrechtenorganisatie, het Sacharov Centrum, worden gedwongen te sluiten. De stemming in Moskou is er een van strijd en onverzettelijkheid.

Onder deze omstandigheden hebben de Oekraïne’s bondgenoten volkomen gelijk om hun militaire hulp op te voeren, onder andere door nu gevechtstanks te gaan leveren. Het doel is helder: een overwinning van Oekraïne tegen de agressor. Maar we kunnen niet het doel wensen zonder Oekraïne ook de middelen te geven om het te bereiken. Het alternatief is een langdurige uitputtingsslag, meer doden in Oekraïne, meer onveiligheid voor de rest van Europa en nog meer lijden in de wereld, doordat Rusland de energie- en voedselvoorziening inzet als wapens.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/e7iYUl7nl