mahmoud1_Sumy Sadurni  Barcroft Media via Getty Images_sudanrefugeechild Sumy Sadurni/Barcroft Media via Getty Images

Wie moet het gevecht om mondiale gerechtigheid leiden?

NEW HAVEN – Bij een besloten diner dat in het teken stond van klimaatverandering onlangs bij het Wereld Economisch Forum opende primatoloog Jane Goodall de zitting met een nabootsing van de universele begroeting van Gombe-chimpansees, onderwerp van haar levenswerk. Met een paar simpele geluiden onderstreepte Goodall de alomvattende aard van de klimaatcrisis. De dreiging van klimaatverandering beïnvloedt elk levend wezen op de planeet, zelfs al is nog niet iedereen zich daar bewust van.

Zoals Goodall in haar toespraak opmerkte staat de mens centraal bij klimaatverandering: de mens heeft het veroorzaakt, de mens wordt erdoor geschaad, en de mens kan het aanpakken. Hetzelfde geldt voor veel andere mondiale uitdagingen, van extreme armoede tot de vluchtelingencrisis. Het probleem is dat de mensen met de meeste bevoegdheden om mondiale problemen aan te pakken vaak niet dezelfde mensen zijn die ze hielpen veroorzaken, maar tevens de mensen zijn die als laatste door ze geraakt zullen worden.

Dit was het geval met het geweld in de regio Darfoer in west-Sudan. Toen ik nog maar een jaar oud was werd mijn familie gedwongen te vluchten, vond eerst onderdak in Jemen, en daarna in de Verenigde Staten door middel van de visaloterij. Binnen tien jaar was het conflict veranderd in een genocide. Honderdduizenden werden vermoord, miljoenen moesten vluchten, en nog eens miljoenen werden op talrijke andere manieren getroffen.

https://prosyn.org/tXXmuYmnl