sinn104Rick MaveSOPA ImagesLightRocket via Getty Images_food storage Rick Mave/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Hoe wereldwijde voedselcrises werken

MÜNCHEN – De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een explosie van de wereldvoedselprijzen. Vóór de invasie van Rusland was Oekraïne goed voor tien procent van de wereldwijde export van tarwe, dertien procent van de export van gerst, ruim vijftig procent van de export van zonnebloemolie, vijf procent van de export van raapzaadolie en vijftien procent van de export van maïs. Maar deze leveringen zijn nu op grote schaal ontwricht, omdat Rusland de Oekraïense havens blokkeert en de graanopslagplaatsen bombardeert. In april lag de voedselprijsindex van de FAO wereldwijd al dertig procent hoger dan vorig jaar, en gemiddeld 62 procent hoger dan in 2020. En doordat de oogst van dit jaar wordt bedreigd, dreigen nieuwe prijspieken.

Hogere voedselprijzen treffen consumenten over de hele wereld. Maar arme landen zijn extra kwetsbaar. Omdat zij nu al het leeuwendeel van hun inkomen aan voedsel moeten besteden, kunnen zij bij prijsstijgingen eenvoudigweg niet met andere landen concurreren. Toenemende armoede, honger en hongersnood, en wijdverspreide protesten zullen onvermijdelijk worden.

De ʻtortillacrisisʼ van 2007 is een voorproefje van wat ons te wachten staat. Als gevolg van overheidssubsidies om de productie van bio-ethanolbrandstof in de Verenigde Staten en andere landen aan te moedigen, was het aanbod van maïs dat beschikbaar was voor gebruik als voedsel en diervoeder geleidelijk gedaald. Als gevolg daarvan verdubbelden de maïsprijzen tussen de winters van 2005-ʼ06 en 2006-ʼ07, en werden tortillaʼs 35 procent duurder. In januari 2007 braken in Mexico-Stad hongerdemonstraties uit, omdat de mensen zich niet langer tortillaʼs konden veroorloven.

https://prosyn.org/70yqcwynl