stiglitz316_NOAH BERGERAFP via Getty Images_siliconvalleybank Noah Berger/AFP via Getty Images

Wéér een voorspelbaar bankfaillissement

NEW YORK – De run op de Silicon Valley Bank (SVB) – waarvan bijna de helft van alle door durfkapitaal gefinancierde technologiebedrijven in de Verenigde Staten afhankelijk is – is deels een herhaling van een bekend verhaal, maar ook meer dan dat. Opnieuw zijn het economisch beleid en het financieel toezicht ontoereikend gebleken.

Het nieuws over het op één na grootste bankfaillissement in de Amerikaanse geschiedenis kwam enkele dagen nadat voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve (de Fed, het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken) het Congres had verzekerd dat de financiële toestand van de Amerikaanse banken gezond was. Maar de timing zou niet verrassend moeten zijn. Gezien de grote en snelle renteverhogingen die Powell heeft bewerkstelligd – waarschijnlijk de belangrijkste sinds de renteverhogingen van voormalig Fed-voorzitter Paul Volcker van veertig jaar geleden – werd voorspeld dat dramatische bewegingen in de prijzen van financiële activa ergens in het financiële systeem een trauma zouden kunnen veroorzaken.

Maar opnieuw verzekerde Powell ons dat we ons geen zorgen hoefden te maken – ondanks overvloedige historische ervaring die erop wijst dat we ons wel zorgen moeten maken. Powell maakte deel uit van het team van voormalig president Donald Trump dat werkte aan het afzwakken van de Dodd-Frank-bankregels die na de financiële ineenstorting van 2008 werden vastgesteld, om ‘kleinere’ banken te bevrijden van de normen die gelden voor de grootste, systeemrelevante, banken. Vergeleken met Citibank is de SVB klein. Maar de bank is niet klein in het leven van de miljoenen die ervan afhankelijk zijn.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/gGn9vUQnl