Carlo Ratti Associati's Living Nature installation at Milan Design Week 2018 Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

Het voeden van steden met natuur

BOSTON – Sinds de klassieke Griekse dichter Theocritus zijn pastorale idylles schreef, waarin het leven op het platteland werd geromantiseerd, hebben mensen zich afgevraagd hoe ze steden moeten bouwen die zijn afgestemd op hun natuurlijke omgeving. Maar met een urbanisatietempo dat in de hele wereld exponentieel groeit, is de behoefte aan groenere steden nooit urgenter geweest. Gelukkig kunnen innovatie en technologie ertoe bijdragen dit evenwicht, dat lange tijd buiten bereik heeft gelegen, alsnog te bewerkstelligen.

Het overbruggen van de kloof tussen stad en platteland is al heel lang een doel geweest van stadsplanners. In de 19e en begin 20e eeuw ervoeren Europese steden ongekende groei, toen grote aantallen mensen van het platteland naar de opbloeiende metropolen trokken. Naarmate deze steden groeiden, raakten ze overbevolkt en vervuild, wat een nieuwe generatie denkers ertoe aanzette op zoek te gaan naar oplossingen.

Eén van deze visionairs was de Brit Ebenezer Howard, die in 1898 de term “tuinstad” bedacht – hetgeen hij definieerde als woongemeenschappen, gebouwd rond een mengeling van open ruimtes, parken, fabrieken en boerderijen. Spoedig was Londen omgeven door lommerrijke voorsteden, ontworpen om woningen van hoge kwaliteit en overvloedige groene ruimtes in evenwicht te houden. Howards mantra was het naar de natuur brengen van de stad.

https://prosyn.org/01uiw0dnl