cfigueres13_OLE BERG-RUSTENAFP via Getty Images_norwaysovereignwealthfund Ole Berg-Rusten/AFP via Getty Images

Noorwegen moet zijn staatsfonds klimaatneutraal maken

BRUSSEL – Recente ontwikkelingen in Noorwegen kunnen belangrijke gevolgen hebben voor de klimaatafspraken tijdens de VN-conferentie over klimaatverandering (COP26) in Glasgow in november.

In augustus heeft een door de regering benoemde commissie aanbevolen dat Noorwegen zijn staatsfonds (SWF) op het spoor zet van de netto-nul-uitstoot van broeikasgassen tegen 2050, en dat de activiteiten van het fonds in overeenstemming worden gebracht met de verplichtingen van Noorwegen in het kader van internationale klimaatverdragen. Kort daarna bevestigde de kandidaat voor het premierschap van de Noorse Arbeiderspartij, Jonas Gahr Støre, dat hij, als hij werd verkozen, een netto-nuldoelstelling voor het fonds zou invoeren. Nu Støre bij de parlementsverkiezingen van deze maand als overwinnaar uit de bus is gekomen, staat hij voor de uitdaging een coalitie te vormen die hem in staat stelt zijn voornemen uit te voeren.

Het Noorse Government Pension Fund Global is met 1,4 biljoen dollar het grootste SWF ter wereld. Maar het land aarzelt om het gewicht van zijn fonds in te zetten voor zijn eigen internationale klimaatverplichtingen, en staat daar niet alleen in.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/vDzrB4gnl