Climate protestor Wojtek Radwanski/AFP/Getty Images

De massa’s mobiliseren voor klimaatleiderschap

LONDEN – Dit jaar hebben extreme weersomstandigheden onze planeet gegeseld, waarbij kwetsbare gemeenschappen over de hele wereld zijn blootgesteld aan de steeds grotere impact van klimaatverandering. Elke nieuwe dag leren we meer over – en ervaren direct – de gevaarlijke consequenties van het winnen en verbranden van fossiele brandstoffen. Overstromingen, droogtes, en bosbranden worden dodelijker en de weerpatronen heftiger.

Later dit jaar zal het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), de wetenschappelijke taskforce van de VN over het onderwerp, zijn eerste grote rapport in vier jaar afleveren. Het zal in detail de verwoestende consequenties uitwerken die ons te wachten staan als we de gemiddelde mondiale temperatuur niet binnen de 1,5°Celsius boven pre-industriële niveaus weten te houden. Ondanks gedane toezeggingen door regeringen en de industrie hebben we de 1°C al bereikt en zijn de gevolgen hiervan verschrikkelijk. Er bestaat een urgente noodzaak tot verandering.

Gelukkig heeft onmiddellijke actie om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen onmiddellijk voordelen. Toen acht kolen- en oliecentrales in Californië tussen 2001 en 2011 gesloten werden steeg binnen slechts een jaar het vruchtbaarheidscijfer van moeders die dichtbij een van deze faciliteiten woonden.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/iPqtVAJnl