soros117_Emmanuele ContiniNurPhoto via Getty Images_orban merkel Emmanuele Contini/NurPhoto via Getty Images

De hoge prijs van Merkels capitulatie voor Hongaarse en Poolse afpersing

NEW YORK – De Europese Unie wordt geconfronteerd met een dreiging voor haar voortbestaan, en niettemin reageert het leiderschap van de EU met een compromis dat de overtuiging lijkt te weerspiegelen dat deze dreiging eenvoudigweg kan worden weggewenst. Het kleptocratische regime van premier Viktor Orbán in Hongarije en, in mindere mate, de regering van de illiberale Recht en Rechtvaardigheidspartij (PiS) in Polen, trekken op schaamteloze wijze de waarden waarop de Europese Unie is gebouwd in twijfel. Door hun handelwijze te interpreteren als een legitiem politiek standpunt dat erkenning en een compromisoplossing verdient, zullen de risicoʼs waarmee de EU te maken heeft alleen maar groter worden.

Ik erken en begrijp de enorme druk waaronder de Duitse bondskanselier Angela Merkel moet werken. Zij is al vijftien jaar kanselier van Duitsland en zal in september 2021 met pensioen gaan. Nu de Franse president Emmanuel Macron tijdelijk is afgeleid door de laïcité-kwestie en andere ernstige veiligheidsproblemen in Frankrijk, is Merkel zo ongeveer de enige die belangrijke beslissingen voor de EU kan nemen.

Ik begrijp ook waarom de Duitse kanselier niet wil dat een ander land, Hongarije, onder haar hoede aankondigt van plan te zijn de EU te verlaten. Dat is naar verluidt wat Orbán zich de afgelopen dagen had voorgenomen, omdat hij het zich niet kan veroorloven dat de volle omvang van de corruptie van zijn regime wordt blootgelegd, hetgeen onvermijdelijk het gevolg zou zijn geweest van de toepassing van de voorwaarden ten aanzien van de rechtsstaat voor de uitbetaling van middelen van de Europese Unie.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/sHYyeVunl