otorbaev10_Valery SharifulinTASS via Getty Images_kazakhstanprotest Valery Sharifulin/TASS via Getty Images

Chaos en opportunisme in Kazachstan

BISJKEK – De protesten die op 2 januari in Kazachstan uitbraken, zijn al snel uitgemond in rellen in alle grote steden van het land. Wat willen de demonstranten, en wat zal het resultaat zijn van de ernstigste onlusten onder de burgerbevolking sinds de onafhankelijkheid van het land in 1991?

Hoewel de aanvankelijke aanleiding een verdubbeling van de brandstofprijzen was, eisten de betogers al snel de ontbinding van het parlement en nieuwe verkiezingen. Bovendien willen ze dat voormalig president Noersoeltan Nazarbajev voorgoed van het politieke toneel verdwijnt.

Nazarbajev, de heerser van het land gedurende de eerste dertig jaar van de onafhankelijkheid, gaf het presidentschap in 2019 op, maar niet voordat hij zichzelf tot ʻleider van de natieʼ had laten benoemen en er zo voor had gezorgd dat hij een stevige greep op de politiek van het land zou behouden. Demonstranten haalden een standbeeld van hem omver in Taldikorgan, de hoofdstad van de regio Almaty, onder het scanderen van ʻShal ket!ʼ (ʻOude man, ga weg!ʼ).

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/XviY68wnl