mwamukonda1_AMOS GUMULIRAAFP via Getty Images_malawidronetechnologychild Amos Gumulira/AFP via Getty Images

Hoe we het jongerenoverschot in Malawi kunnen benutten

LILONGWE – Malawi wordt geconfronteerd met een enorme aanwas van jongeren. Ruim de helft van de bevolking is onder de 18 – en dat percentage groeit snel. Dat kan een pluspunt zijn voor de ontwikkeling, als een dynamische, jonge beroepsbevolking de economie de toekomst in stuwt. Maar als het land er niet in slaagt zijn jonge bevolking adequate onderwijs- en arbeidsmogelijkheden te bieden, kan zoʼn demografische structuur zeer destabiliserend worden.

Voor Malawi is het risico van deze laatstgenoemde uitkomst groot. Met een door land omsloten territorium, dat grenst aan Mozambique, Tanzania en Zambia, behoort Malawi sinds het in 1964 onafhankelijkheid van Groot-Brittannië verkreeg tot de armste landen ter wereld. In 2016 leefde een verbijsterende 70,3% van de bevolking onder de door de Wereldbank vastgestelde armoedegrens van nog geen $1,90 per dag (in termen van gelijke koopkracht). Vorig jaar stond het land op de 172e plek in het uit 189 landen en territoria bestaande Human Development Report van het United Nations Development Programme.

Tegen deze achtergrond betekent de snelgroeiende bevolking van Malawi – die in 2038 vermoedelijk het dubbele zal zijn van de 17,5 miljoen in 2018 – een aanzienlijke uitdaging, omdat de beperkte hulpbronnen van het land erdoor onder druk komen te staan – van investeringskapitaal tot voedsel. De gevolgen zouden gemakkelijk kunnen bestaan uit wijdverbreide werkloosheid, ondervoeding en mogelijk ook grootschalige migratie. De klimaatverandering zal de druk op de hulpmiddelen alleen nog maar vergroten, zodat een beleid om deze ontwikkelingen te keren nagenoeg onmogelijk wordt.

https://prosyn.org/5tHiUnanl